Zeltinietes Haritas Kauliņas vaļasprieks daudzus gadus ir ēst gatavošana un konservēšana, tādēļ Zeltiņos viņa ir pazīstama kā laba pavāre, pie kuras pēc padoma un receptēm vēršas ne viena vien saimniece.
Zeltinietes Haritas Kauliņas vaļasprieks daudzus gadus ir ēst gatavošana un konservēšana, tādēļ Zeltiņos viņa ir pazīstama kā laba pavāre, pie kuras pēc padoma un receptēm vēršas ne viena vien saimniece.
H.Kauliņa atzīst, ka gatavošana ir ne tikai viņas vaļasprieks, bet arī dzīves nepieciešamība. Turklāt viņas vaļasprieks ir arī tamborēšana un adīšana. “Gatavot man patīk jau kopš agras bērnības. Kad mājās bija siena talka, mani atstāja par pavāri. Atvēru mājturības grāmatu 5.klasei un domāju, ko lai garšīgu pagatavo. Izvēlējos augļu biezputru ar pienu. Pirmajā mirklī, kad brālis manu veidojumu ieraudzīja, viņš neizpratnē jautāja: “Nesaprotu, kas no tā visa ir ēdams?” – tomēr atzina par ļoti garšīgu,” viņa atminas.
Daudzus gadus H.Kauliņa ir strādājusi par pavāri Gaujienas internātskolā. Daudz ko no šīs mākslas viņa ir iemācījusies pašmācības ceļā. “Kad man bija 14 gadu, mamma mani “palaida pasaulē”, jo viņai nebija naudas, par ko mani izskolot. Jaunībā man interesēja medicīna, abas ar draudzeni gribējām iestāties Cēsu medicīnas skolā. Mani uzņēma, bet draudzeni ne, tādēļ arī es tur nepaliku. Kādu laiku strādāju Valmieras slimnīcā par sanitāri, paralēli darbam mācījos pavāru kursos. Esmu strādājusi arī Zeltiņu bufetē, ēdnīcā un vērptuvē,” stāsta H.Kauliņa.
Zaļumus ziemai sasaldē
Divas ēdienu receptes H.Kauliņa ir izdomājusi pati – rupjmaizes uzputeni un citronu kēksu. “Citi Gaujienas internātskolā audzēkņu neapēsto rupjmaizi meta projām, bet es izkaltēju un gatavoju rupjmaizes uzputeni,” smej H.Kauliņa.
Viņa nešķiro, ko gatavot. Zeltiniete nevar nosaukt arī vienu mīļāko ēdienu, ko viņai patīk gatavot vislabāk. Ja ēst jāgatavo citiem, var gatavot vienalga ko. “Agrāk mammas bērniem vārīja biezu mannas putru, bet man patika veidot dažādus saldēdienus no krējuma, augļiem. Kad izvārīju mannas putru, bērni pārmetoši sacīja: “Vai tad tu, mammu, neko garšīgāku nevarēji pagatavot?”
Savā saimniecībā audzējam cūkas un dārzeņus, tādēļ es veikalā maz ko pērku. Ziemai mēdzu sasaldēt dažādus zaļumus – zirnīšus, dilles un citu. Savukārt sautējumiem es dilles kaltēju. Mums nav laba pagraba dārzeņu uzglabāšanai, tādēļ rudenī visu biešu ražu iemarinēju. Bietes izvāru un sarīvēju, pārleju ar gurķu marinādi, tikai bez cukura, un karsēju. Bietes mēdzu konservēt arī citādāk: izvāru tās, sarīvēju un uz pannas apcepu kopā ar sīpoliem, pielieku nedaudz sāli un cukuru. Pildu burkās un karsēju. Ziemā tā ir laba piedeva, piemēram, zupai. Arī ķirbjus konservēju, lai tie nebojātos,” klāsta H.Kauliņa.
Patīk redzēt pilnus plauktus
Viņa lepojas, ka katru gadu sarūpē dažādus konservējumus, un neizprot, kāpēc mūsdienās liela daļa sieviešu to vairs nedara. Šogad H.Kauliņas pagrabā ir vairāk nekā simts burku ar konservējumiem. “Agrāk, kad es strādāju algotu darbu un apkopu lopus, tāpat visu paspēju. Tagad ir daudz jauno māmiņu, kam nav ne dārza, ne intereses par konservēšanu. Aizbildinājums viņām ir laika trūkums, bet kā tad agrāk sievietes visu paspēja? Esmu dāsna un reizēm uzdāvinu konservējumus citiem, kam to nav. Es šmorēšu un konservēšu, kamēr vien veselība atļaus. Man patīk atvērt ledusskapi, ielūkoties pagrabā un redzēt, ka tur nav tukši plaukti,” apgalvo H.Kauliņa.
H.Kauliņa ziemai gatavo dažādus sēņu salātus. “Man pašai ļoti garšo sēnes želejā. Šogad esmu iekonservējusi arī smiltsērkšķus, kas ir vitamīniem bagāti un ieteicami pret kuņģa slimībām. Ir kāpostu salāti ar burkāniem, sīpoliem, ķiplokiem un garšvielām, kurus pildu burkās un nekarsēju,” saka H.Kauliņa. Viņa atzīst, ka konservējumu plaukti pagrabā šoruden papildināsies, jo vēl nav pagatavotas bietes, ķirbji un pupiņas.
Neceļas roka pielikt “indes devu”
H.Kauliņai virtuvē nevajag īpašus apstākļus, lai gatavotu ēst. Vienīgi mūzikai fonā jāskan, kamēr saimniece strādā. “Kad gatavoju, es nedomāju par ikdienas problēmām. Galvenais, lai ir no kā gatavot un ir kur uzglabāt. Gatavošanas procesā nav nekā tāda, kas man nepatiktu. Zinu saimnieces, kam nepatīk strādāt ar gaļu, bet man tā ir bauda! Vienīgi truša gaļu man ir grūti pagatavot, jo tie man šķiet ļoti mīļi dzīvnieciņi. Mēdzu arī eksperimentēt. Piemēram, nesen pie kartupeļiem pagatavoju kāļu un marinētu gurķu salātus, kas bija ļoti garšīgi. Kāļus nomizoju un sarīvēju, sarīvēju marinētus gurķus – tikpat daudz, cik kāļu. Sarīvētajiem kāļiem uzkaisīju nedaudz citronskābes, sāli un cukuru, pieliku gurķus un samaisīju ar krējumu. Krējuma vietā var lietot arī eļļu – rezultāts nebūs mazāk garšīgs. Modernās garšvielas gatavojot neizmantoju, jo man tās negaršo. Manas garšvielas ir sāls, cukurs, kanēlis, krustnagliņas, lauru lapas, pipari, etiķis, arī ķiploks un sīpols,” saka H.Kauliņa.
Eksperimentu laikā saimniece daudz ko secinājusi. Piemēram, ka brūkleņu kompotam jāļauj vairākus mēnešus ievilkties, pārāk ātri attaisīts tas nebūs garšīgs. “Ķiploku, manuprāt, var likt pie jebkuriem salātiem, jo tas dod pikantumu. Garšvielas es vienmēr pievienoju pēc savas izjūtas. Ja atrodu kādu interesantu recepti, man to noteikti vajag izmēģināt,” atzīst H.Kauliņa.
Viņai nav daudz recepšu grāmatu, bet tajās, kas ir, pat lapu maliņas ir aprakstītas ar receptēm. “Man ļoti mīļa ir grāmata “Pusdienas katrai dienai”, jo tajā ir daudz vērtīgu recepšu. Tajā ir ēdienkarte katrai gada dienai,” saka H.Kauliņa.
Viņa negatīvi vērtē, ka latvieši pēdējā laikā daudz ko pārņem no citu tautu gatavošanas tradīcijām. “Lielākoties šādos ēdienos vajag lietot specifiskas garšvielas, bet man tās negaršo. Es nelietoju arī krabju nūjiņas, ko var iegādāties veikalos, jo uzskatu, ka tās ir ļoti sintētiskas. Nesen lasīju žurnālu “Vides Vēstis”, tur bija minēts, ka kulināri, gatavojot ēst, neaizmirst arī “indes devu” – krāsvielas. Esmu iegādājusies specifiskās garšvielas tortēm, bet kad cepu un tās vajag pielikt, reizēm roka neceļas,” atzīst saimniece.
***
Haritas Kauliņas receptes
Rupjmaizes uzputenis
200 gramu sakaltētas, caur gaļas mašīnu izmaltas rupjmaizes, 100 gramu mannas, sula, vanilīna cukurs, cukurs. Rupjmaizi ar cukuru sulā uzkarsē, pieber mannu, savāra un sakuļ. Pasniedz ar pienu.
Citronu kēkss
5 olas, 200 gramu sviesta, 300 gramu cukura, viens paliels citrons, tējkarote sodas, 150 gramu rozīņu, 400 gramu miltu. Olu dzeltenumus, kopā ar izkausētu sviestu un cukuru, saputo ar mikseri. Pievieno miltus, kuros iejauktas rozīnes un soda, izmaisa. Pieliek mazos gabaliņos sagrieztu citronu ar mizu. Saputo olu baltumus un iecilā mīklā. Cep apmēram 30 minūtes.
No vedeklas pārņemta recepte
Nepieciešams: kotlešu masa un kartupeļi. Uz rupjās rīves sarīvē zaļus kartupeļus, pieliek sāli un pēc laika nolej sulu, kas izdalījusies. No maltās gaļas izveido kotlešu masu. Ņem nedaudz kotlešu masas un izveido nelielu bumbiņu. Tai apkārt apliek rīvēto kartupeļu masu un cep uz pannas eļļā. Pēc tam liek sautējamajā traukā un sautē. Pasniedz ar skābu krējumu.
Marinēti kāpostu salāti ziemai (bez karsēšanas)
2 kilogrami kāpostu, 2 lieli burkāni, 2 sīpoli, 2 daiviņas ķiploka. Marinādei (uz litru ūdens): 2 ēdamkarotes sāls, 1 glāze cukura, 1 glāze eļļas (“Brōlio”), etiķis pēc garšas, ķimenes un dažas krustnagliņas. Kāpostus un sīpolus sīki sagriež, burkānu sarīvē uz rupjās rīves, bet ķiploku saspiež ķiplokspiedē. Pieliek garšvielas, lielā traukā visu rūpīgi samaisa un liek burkās. Pārlej ar karstu marinādi. Uzglabā aukstumā.
Konservēti gurķu salāti ar burkāniem
4 kilogrami nomizotu gurķu, 1/2 kilograms burkānu, 4 vidēji lieli ķiploki, 3 ēdamkarotes sāls, 200 grami etiķa, 200 grami eļļas. Gurķus sagriež šķēlītēs, burkānus sarīvē uz rupjās rīves, ķiplokus saspiež ķiplokspiedē. Samaisa un pusstundu ļauj ievilkties. Pēc tam kārto burkās, pārlej ar marinādi (tādu pašu, kā gurķiem) un karsē.
Marinētas bietes
Bietes izvāra, sagriež kubiciņos un kārto burkās. Katrā burkā uz bietēm uzber nedaudz ķimeņu. Pārlej ar marinādi (tādu pašu, kā gurķiem, tikai bez cukura) un karsē.
Pupiņu salāti
2,5 kilogrami pupiņu, 1 kilograms sīpolu, 2,5 litri tomātu mērces, 1 litrs eļļas. Pupiņas izvāra. Katlā eļļā apcep sagrieztus sīpolus un sarīvētus burkānus, pieber izvārītās pupiņas, pieliek tomātu mērci. Liek burkās un karsē. Ziemā izmanto salātiem vai kā piedevu zupām.