Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Būt drosmīgam brīvprātīgi

Aizsardzības ministrija (AM) ar kampaņu “Iemācies uzvarēt” aicina jauniešus no 18 līdz 27 gadiem pieteikties līdz 20. novembrim un gūt pieredzi militārajā jomā. 2025. gada jūlijā 11 mēnešus garais iesaukums būs arī Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē Alūksnē. Kampaņas mērķis ir sniegt pieredzi, kas noderēs turpmākajā dzīvē, – valsts aizsardzības dienests var kļūt par vērtīgu pagrieziena punktu personības veidošanā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā ir ar sabiedrību? Šķiet, ka pēc agresorvalsts iebrukuma Ukrainā jauniešu skaits, kuri piesakās brīvprātīgi, ir audzis. Es sev uzdevu jautājumu – ja mans dēls būtu šajā vecumposmā, vai es viņu atbalstītu? Saņēmu no sevis diezgan pārliecinošu atbildi – JĀ. Ko viņš iegūtu? Mērķtiecību, disciplīnu, fizisko sagatavotību, iespēju pievarēt dažādus izaicinājumus un daudz ko citu. Manuprāt, dienests cilvēku tikai un vienīgi stiprina. Svarīgi, lai jaunieši (neatkarīgi no dzimuma) piesakās brīvprātīgi, jo, kā zināms, viss, kas ir jādara piespiedu kārtā, neko labu nenes.

Starp citu, piesakoties dienestam, iespējams norādīt vēlamo dienēšanas vietu. Tas gan būtu jādara laicīgi, jo vietu skaits vienībās ir ierobežots. Skatīsimies, cik dienēt gribētāju pieteiksies Alūksnē. Kā informē AM Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļa ja karavīrs piesakās brīvprātīgi, tad ikmēneša kompensācija ir 600 eiro, savukārt, iesauktie karavīri saņem 300 eiro. Pabeidzot dienestu, visiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem tiks izmaksāta papildu kompensācija 1100 eiro apmērā. Bet es nevēlētos likt tik lielu uzsvaru uz finansiālo pusi, kaut gan ļoti labi saprotu – rēķini, jaunās ģimenes, ikdienas tēriņi. Tāpēc vien ir svarīgi, ka jaunietis piesakās brīvprātīgi, izvērtējot savas iespējas šo 11 mēnešu garumā. Katrā gadījumā, savas zemes un dzimtenes aizstāvība ir valsts pilsoņu pienākums (te gan nerunāju par cilvēkiem ar nopietnām veselības problēmām).

Mūs, alūksniešus, jau sen vairs nepārsteidz, kad ikdienā pa ielām redzam pārvietojamies militāros transporta līdzekļus un karavīrus. Arī bērni vienmēr priecīgi redzēt šīs tehnikas varenību. Esmu dzirdējusi viedokli, ka šī militārā ikdiena dod drošības sajūtu par to, ka mums būs aizstāvji, ja rastos tāda vajadzība. Nospļaujos trīs reizes pār kreiso plecu. Lai mums drošas debesis, mierīga ikdiena, stipri un drosmīgi jaunieši visapkārt!

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Starp citu, tie, kuri vēlas pieteikties, to var izdarīt elektroniski, aizpildot anketu vienotajā rekrutēšanas platformā: www.klustikaravirs. lv.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.