Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Gaujienā – jauna skola

Darbu sākusi Ojāra Vācieša Gaujienas vispārizglītojošā un mākslu pamatskola un par jaunās izglītības iestādes direktori kļuvusi Līga Prazņicāne. Atgādinām, ka šī gada februārī Smiltenes novada pašvaldība lēma reorganizēt trīs skolas Gaujienā, izveidojot vienu izglītības iestādi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

L. Prazņicāne neslēpj – jaunās skolas vadīšana ir liels izaicinājums. Lai arī viņai ir pieredze skolas vadīšanā, jaunas izglītības iestādes darba organizēšanā ir daudz nezināmā. 2022. gadā L. Prazņicāne kļuva par Trapenes sākumskolas direktori. Gadu vēlāk skolu reorganizēja par Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolas programmu realizācijas vietu, kur L. Prazņicāne pildīja direktores vietnieces pienākumus. Pedagoģijā viņa strādā vairāk nekā desmit gadus. “Šobrīd darbs lielākoties notiek ar dokumentiem, bet, kā viss reāli strādās, zināsim vien, sākoties jaunajam mācību gadam, kad klašu telpas pildīsies ar bērniem. Var saplānot un izdomāt, bet praksē var atklāties kādas nianses,” norāda L. Prazņicāne.

Jauns sākums

Vaicājot, vai Gaujienas trīs skolu reorganizācija viņas ieskatā bija pareizs lēmums, L. Prazņicāne atbild – jābūt reāliem. “Bērnu skaits arvien turpina samazināties, tādēļ pārmaiņas bija neizbēgamas. Vai šis formāts ir pareizākais, varēsim diskutēt pēc kāda laika. Visas trīs izglītības iestādes jau iepriekš atradās vienā ēkā, tagad būs viena iestāde ar vienu vadību. Katrs jauns sākums liek satraukties un varbūt pat apšaubīt pārmaiņu nepieciešamību. Saprotu katra vecāka bažas, jo arī pati esmu mamma – negribas nekādas pārmaiņas un reformas, bet es ticu, ka viss būs labi. Jāiet, jādara un jāmēģina,” teic L. Prazņicāne. Liels atbalsts ir skolas kolektīvs, kas viņu iedrošina un uzmundrina. “Protams, bez problēmām neiztikt. Arī es visu nezinu un arī es visu nevaru atrisināt. Piemēram, skolai vajag psihologu, bet nespējam speciālistu piesaistīt. Tā ir problēma visā valstī,” teic L. Prazņicāne.

Līdz ar reformu mainās gan skolēnu, gan darbinieku skaits. Jaunajā skolā nevarēs turpināt mācīties visi Gaujienas pamatskolas audzēkņi, jo speciālās pamatizglītības programmu izglītojamajiem ar smagiem garīgās attīstības vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem vairs neīstenos. L. Prazņicāne neslēpj, ka no darba atbrīvoti teju visi Gaujienas pamatskolas pedagogi. “Speciālo programmu bērniem, iespējams, nebūs atsevišķu klašu, bet viņi mācīsies kopā ar citiem. Neslēpšu, tas ir izaicinājums, jo sabiedrībā ir nepareizs viedoklis par speciālo programmu bērniem. Stiprina un iedrošina citu skolu pieredze. Arī citviet skolas ir apvienotas un veiksmīgi turpina darbu, integrējot klašu kolektīvos bērnus ar īpašām vajadzībām,” saka L. Prazņicāne un ir apņēmības pilna strādāt tā, lai jaunajā izglītības iestādē būtu ērti un labi visiem skolēniem, un apmierināti būtu arī pedagogi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Trapenē – saglabā

Atgādinām, lai nodrošinātu Smiltenes novada pašvaldības finanšu līdzekļu efektīvu izmantošanu, veidotu optimālu un kvalitatīvu izglītības sistēmu, Smiltenes novada pašvaldība lēma reorganizēt Gaujienas pamatskolu, Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolu un Gaujienas Mūzikas un mākslas skolu, izveidojot vienu izglītības iestādi. Gaujienas pamatskolas direktore Vita Andersone un Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolas direktore Ieva Zariņa no darba atbrīvotas, savukārt Gaujienas Mūzikas un mākslas skolas direktore Ilze Dāve darbu turpina arī jaunajā izglītības iestādē kā direktores vietniece mākslas un mūzikas jomā. Jaunajā skolā direktores vietniece izglītības jomā ir Līga Bukovska. Darbu Ojāra Vācieša Gaujienas vispārizglītojošā un mākslu pamatskolas paspārnē turpinās arī programmu realizācijas vietā Trapenē (pirmsskolas, 1. – 3. klase).

UZZIŅA
Jaunizveidotā izglītības iestāde nodrošinās pamatizglītības programmu 1. – 9. klašu audzēkņiem, Speciālās pamatizglītības programma izglītojamajiem ar mācīšanās traucējumiem vai garīgās attīstības traucējumiem (izņemot Speciālās izglītības programmu 21015911), kā arī turpinās īstenot iesāktās pirmsskolas programmas un Gaujienas mūzikas un mākslas skolas licencētās un akreditētās programmas. Tāpat skolēniem būs iespēja apmeklēt interešu izglītības piedāvātos pulciņus, kā arī vietējo jauniešu centru, iesaistīties dažādās ārpusstundu tradīcijās, turpināt iepriekš iedibinātās skolu tradīcijas un daudz ko citu.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Gaujienā – jauna skola” saturu atbild “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.