Pašu cepti
cepumiņi, pīrādziņi un dažādi citi našķi ir neatkārtojama
pieredze garšas kārpiņām. Tomēr, lai viss izdotos kā plānots,
ir jāņem vērā dažādi noderīgi padomi.
Vienmēr izmanto īstās konsistences sviestu. Sviests ir
neiztrūkstoša sastāvdaļa daudzu ēdienu gatavošanai
cepeškrāsnī, tādēļ ir svarīgi, lai tas tiktu sagatavots tā,
kā norādīts receptē. Sviesta temperatūra var ļoti ietekmēt
cepšanas gala iznākumu, it īpaši ēdiena tekstūru.
Parasti
ir noteikti trīs sviesta veidi, kurus izmanto dažādās receptēs –
mīksts, atdzesēts vai saldēts un izkausēts/atdzesēts. Daudzu
ēdienu gatavošanai izmanto mīkstu sviestu, kas atdzesēts istabas
temperatūrā. Tā rada labākos apstākļus jaukšanai ar cukuru,
radot vieglu un gaisīgu tekstūru.
Lai
iegūtu atbilstoša mīkstuma sviestu, atstāj to uz galda virtuvē
vismaz stundu. Atdzesēts sviests ir turēts ledusskapī vai
saldētavā, un tas nekūst jaukšanas procesā, ļaujot radīt
kārtainu mīklu. Kausēts sviests nedrīkst būt pārāk karsts,
citādāk tas sabojās olu tekstūru.
Kurš gan vēlas ceptas olas
savā pīrāgā?
-
Istabas temperatūra ir īstā atslēga. Ja recepte pieprasa
olas, pienu vai jogurtu istabas temperatūrā, seko šim
norādījumam. Šie nosacījumi netiek veidoti tāpat vien –
attiecīgajā temperatūrā esošas sastāvdaļas labāk sajaucas,
radot vienmērīgāku tekstūru, kas ne tikai veiksmīgāk izcepas,
bet arī garšo brīnišķīgi. -
Pirms sāc gatavot, izlasi recepti līdz galam. Lai arī tas
var izklausīties smieklīgi, taču nereti neveiksmes virtuvē rodas
tieši tādēļ, ka cilvēks, kurš gatavo, nezina, kāda darbība
seko tālāk. Tāpēc, pirms sāc cepšanu, izlasi visu vairākas
reizes, kā arī turi recepti pa rokai. -
Sagatavo nepieciešamās sastāvdaļas jau iepriekš. Tas
jāizdara pirms tu sāc jaukt vai maisīt kaut ko kopā. Izlasi, kas
tev nepieciešams, saliec to visu uz galda, un tad vari sākt
gatavot. -
Iemācies nomērīt vajadzīgo daudzumu. Tu noteikti zini,
cik liela nozīme cepšanā ir precizitātei. Tieši tā, precīza
sastāvdaļu daudzuma nomērīšana ir ļoti atbildīgs process,
tādēļ tam jāpievērš īpaša uzmanība. Ja tas tiks veikts
nepareizi, pieliekot kaut ko par daudz vai par maz, rezultāts ātri
vien var tikt sabojāts. Sauso sastāvdaļu mērīšanu var veikt
glāzē vai karotē. Tāpat ir radīti īpaši šim mērķim
paredzēti trauciņi ar mērvienībām. Tas pats attiecas arī
uz šķidrajām sastāvdaļām. Lai mērīšana būtu veiksmīgāka,
izmanto atbilstošus piederumus. -
Nosver sastāvdaļas. Katram sevi cienošam ēdiena
gatavotājam virtuvē ir jābūt svariem. Ja vēlies, lai ēdiens
sanāktu tieši tāds, kā receptē, ņem vērā svara
ierobežojumus. -
Iegādājies cepeškrāsns termometru. Lai arī mūsdienās
cepeškrāsnis
ir aprīkotas ar iebūvētiem termometriem, ir jābūt uzmanīgiem,
uzticoties šiem rādītājiem. Jā, protams, jaunākie modeļi
noteikti rādīs pareizu temperatūru, taču vecākās cepeškrāsnīs
reālā temperatūra no norādītās var atšķirties pat par
vairākiem desmitiem grādu.
Vai
zini, ko tas var izdarīt ar cepumiem, kanēļmaizītēm un kūkām?
Tieši tā – tas var sabojāt ēdienu. Lai izvairītos no šādām
problēmām, drošībai ieteicams iegādāties cepeškrāsns
termometru.
- Turi cepeškrāsns durvis aizvērtas. Tagad tu zini to, ka
nepiemērota temperatūra var izbojāt recepti. Taču, ja tu ik pa
brīdim vērsi vaļā un ciet krāsns durtiņas, lai apskatītos, kā
cepas kēksiņi, arī tas neradīs labu efektu. Ielaižot iekšā
auksto gaisu, cepšanas process tiek pārtraukts, tādēļ arī tas
var ietekmēt to, kā mīkla paceļas. Ja tev patiešām
nepieciešams pārbaudīt, cik labi ēdiens ir izcepies, dari to
ātri, izmantojot zobu bakstāmo irbulīti. -
Atdzesē cepumu mīklu. Ja receptē tas ir norādīts vai arī
tu jūti, ka mīkla ir ļoti lipīga un mīksta, atdzesēšana ir
prātīga rīcība. Turklāt tā ļaus cepumiem būt biezākiem un
kraukšķīgākiem. Pēc atdzesēšanas paturi mīklu kādu brīdi
istabas temperatūrā (10 min.), un pēc tam vari sākt rullēt un
cept. -
Padoms cepumu gatavošanā. Lai saglabātu pārpalikušos
cepumus mīkstus, uzglabā tos kopā ar maizes gabalu. Maize izdalīs
visu savu mitrumu un sakaltīs savukārt cepumi paliks mīksti,
maigi un valgi. Šis ir labs veids, kā uzglabāt cepumus vairākas
dienas, nezaudējot to garšu un tekstūru.