Ziemassvētkos un Jaungadā baudām ēdienus no bagātīgi klātiem galdiem. Viss šķiet tik kārdinoši garšīgs, ka mēdzam aizrauties, līdz pārēdamies.
Ziemassvētkos un Jaungadā baudām ēdienus no bagātīgi klātiem galdiem. Viss šķiet tik kārdinoši garšīgs, ka mēdzam aizrauties, līdz pārēdamies. Ģimenes ārste Inga Žīgure norāda, ka katram cilvēkam ir jāzina mērs, cik daudz un ko viņš var ēst.
“Svētkos vajadzētu izvairīties no trekniem ēdieniem un stipra alkohola. Nevajadzētu jaukt alkoholisko dzērienu markas, bet dzert tikai vienu. Tomēr glāze vīna Ziemassvētkos un glāze šampanieša Jaungadā neskādē,” saka I.Žīgure.
Viņa norāda, ka ir vairāki bez recepšu medikamenti, ko var lietot, ja tomēr ir gadījies pārēsties. Tie ir, piemēram, “Festāls” un “Mezimforte”. Var lietot pārtikas piedevas ar artišoku un papaiju, kas palīdz ātrāk pārstrādāt barību. Šīs piedevas ir ieteicamas bērniem.
“Uzskatu, ka Ziemassvētkos un Jaungadā diētas vajag aizmirst. Katrs cilvēks zina, kādus ēdienus viņš var ēst. Nevajag atteikties arī no saldumiem, lai gan tie zarnās rada pūšanas un rūgšanas procesus. Šajā gadījumā var ieteikt medikamentus “Saab Simplex” un “Espumisan”, ko var iegādāties bez receptes. Bērniem nebūtu ieteicams ēst piparkūkas un dzert gāzētus dzērienus. Labāk priekšroku dot augļiem. Ja vecāki viņiem Ziemassvētku vecīša atnesto saldumu paciņu atļaus apēst vienā dienā, tad jārēķinās ar to, ka nākamajā rītā mazais nebūs možs,” pamāca I.Žīgure.
“Ziemassvētkos ar vīru braucam ciemos pie vecākiem. Kad uzņemu viesus savās mājās, galdā lieku septiņu veidu salātus un cepeškrāsnī ceptu vistu ar kartupeļiem,” spriež I.Žīgure. Viņa atzīst, ka pacienti reti lūdz ģimenes ārsta palīdzības pārēšanās gadījumā. “Svētkos parasti daudz ēd pieaugušie. Bērni pēc mielošanās aiziet no galda, bet lielie sēž, pļāpā, ieēd un iedzer. Katram ir jāēd tik, cik viņš uzskata par vajadzīgu. Diētas ievērotājiem nevajadzētu bojāt citiem svētkus, lieloties, cik maz ir apēduši. Arī viņi var atļauties notiesāt gadā vismaz vienu kūku,” uzskata I.Žīgure.