Svētdiena, 7. decembris
Antonija, Anta, Dzirkstīte
weather-icon
+1° C, vējš 2.95 m/s, D-DA vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Siltiem vakariem patīk grils, ceptas gaļas un desiņu smarža

Ziemā mēs labprāt rīkojam svētkus sveču gaismā, tādējādi visapkārt radot romantisku noskaņu.

Ziemā mēs labprāt rīkojam svētkus sveču gaismā, tādējādi visapkārt radot romantisku noskaņu. Sildāmies pie kamīna uguns un sapņojam, kā būs tad, kad pienāks vasara. Tiklīdz tā ir klāt, atsakāmies no svecēm un gatavojamies dārza svētkiem, kas nav iedomājami bez ceptām, kārdinoši smaržojošām desiņām, kūpinātām zivīm, ceptiem vistu stilbiņiem, ribiņām vai karbonādes.
Sagatavot cerēto kārumu neizdosies, ja dārzā nebūsiet ierīkojuši žāvētavu, vienkāršu, pašrocīgi izgatavotu grilu vai to iegādājušies kādā no tirdzniecības uzņēmumiem. Tieši grilēšana uzskatāma par vienu no dārza svētku galvenajām atrakcijām, kurā gatavs iesaistīties ne tikai namatēvs un namamāte, bet arī svētku viesi, jo ikviens var palepoties ar pavāra vai cepēja prasmi.
Galvenais – nesteigties
Ja esat nolēmis visu paveikt pats saviem spēkiem, lai pārsteigtu viesus vai ģimenes locekļus, galvenais nesteidzieties, bet dārza svētkiem sāciet gatavoties laikus. Salūkojiet grilu, grila ogles vai briketes, parocīgi novietojiet visus grilēšanai vajadzīgos priekšmetus, neaizmirstot arī par smidzināmo pudeli ar ūdeni, gadījumā, ja, aizrunājoties ar sen nesatiktu paziņu, nejauši uz oglēm uzpilināt taukus, tādējādi pakļaujot gaļu apdegšanai.
Kas var būt labāks
Tā noteikti izsauksies ikviens, ja būsiet sarūpējuši cienastu visām gaumēm. Būs viesi, kas par dārza svētku lielāko gardumu uzskatīs grilētas marinētas cūkas ribiņas, īpaši, ja tās pasniegsiet kopā ar aukstu alu. Alus visiem negaršo, tāpēc šai cilvēku grupai piedāvājiet alus desiņas, kas nopērkamas veikalā. Jāpiebilst, ka desiņas ir vispiemērotākās tajos gadījumos, ja dārza svētkus esat nolēmuši rīkot tālāk no mājām, piemēram, kādas ūdenskrātuves krastā. Tad noderēs ne tikai alus, bet arī šašlika, ugunskura, mednieku desiņas vai visvienkāršākās sardeles, kas grilētas garšos pavisam citādāk nekā vārītas uz gāzes plīts. Ja līdz grilam tikai daži soļi, tad problēmas neradīs karbonādes šķēles marinādē, ko grilē uz grilrestēm. Kopā ar karbonādēm garšos folijā cepti dārzeņi, kā arī dažādi svaigi salāti, kas pārlieti ar eļļas mērci.
Pacietību mēra ar laiku
Cik ilgi vajadzēs gaidīt līdz pirmajam kumosam, tas būs atkarīgs no tā, kādu grilēšanas vai cepšanas veidu izvēlaties. Piemēram, cepšana folijā prasīs vairāk laika, bet folijs ļauj saglabāt barības vielas un vienmērīgi vada siltumu. Arī restēšana nozīmē lēnu cepšanu grilā, uz restēm vai iesma. Tās laikā ēdiens jāapgroza, un tas nekādā gadījumā nedrīkst saskarties ar uguni.
Savukārt cepšana grilpannā neatšķirsies no cepšanas pannā uz plīts. Vispierastākā ir griliesmu izmantošana, kur kopā ar desiņām, šašliku vai gaļu var grilēt arī dārzeņus, tikai tiem jābūt lielākiem par gaļas gabaliņiem.
Kūpināts trusis
Notīrītu trusi sadala gareniski uz pusēm, liek traukā ar kadiķa ogām, pipariem, lauru lapām un ķiplokiem. Apmēram pusotrā litrā ūdens izkausē 20 gramu cukura, 200 gramu sāls un uzlej trusim tā, lai tas būtu apsegts. Pēc piecām, sešām dienām gaļa būs piesātinājusies. Nosusinātu trusi apvārta kviešu klijās un kūpina.
Trušus var žāvēt vairākus uzreiz. Kūpināta truša gaļa ir piemērota dārza svētku mielastam. To pasniedz ar pākšaugiem.
Uz iesma ceptas aknas
Aknas nomazgā, sagriež gabaliņos, pārkaisa ar sāli un miltiem, saver uz iesma. Cep uz oglēm. Pasniedz pārkaisītas ar sāli, pipariem, dažādiem zaļumiem.
Var aknas uz iesma vērt pārmaiņus ar speķa vai gaļas gabaliņiem un sīpoliem. Pasniedz ar salātiem.
Karpa uz restēm
Notīrītu karpu apsāla, liek uz ietaukotām restēm un cep, restes apgrozot, lai zivs ceptos no abām pusēm. Ja zivs liela, to cep gabalos.
Gatavu liek uz šķīvja, pārkaisa ar pipariem, sarīvētu ķiploku, zaļumiem un pārliek ar tomāta vai citrona šķēlītēm.
Šampanieša koblers
Kobleram vajag 800 gramu pussaldā šampanieša, 200 gramu liķiera, 100 gramu konjaka, 200 gramu cukura sīrupa, divu citronu sulu un ledu. Sajauc konjaku, sīrupu, citrona sulu un visu atdzesē. Augstus cilindriskus vai koniskus pokālus piepilda līdz pusei ar ledu un pievieno atdzesēto maisījumu. Pirms pasniegšanas katrā pokālā ielej
80 gramu šampanieša.
Banānu kokteilis
Kokteiļa gatavošanai ņem 500 gramu vārītu, atdzesētu pienu, 500 gramu svaigu banānu, 200 gramu cukura sīrupa un 10 olas. Sīki sagrieztus banānus liek pokālos. Pienu, sīrupu un olas kuļ šeikerā vai mikserī vienu līdz divas minūtes, pēc tam lej pokālos uz banāniem.
Citronu kokteilis
Sagatavo 500 gramu citronu saldējuma, 300 gramu citronu vai apelsīnu sulas, 500 gramu konservētu augļu un limonādi pēc vajadzības.
Pokālos ieliek saldējumu un augļus ar sulu,ļauj apmēram
10 minūtes pastāvēt. Pirms pasniegšanas pokālus piepilda ar limonādi.
Maizītes ar cīsiņiem
Mazas, plānas baltmaizes šķēlītes apcep no vienas puses, bet otru pusi pārziež ar majonēzi un pārliek gareniski pārgrieztu cīsiņu.
Maizītes grezno ar tomātu šķēlītēm, pārkaisa ar sarīvētu sieru un grauzdē.
Maizītes pasniedz siltas pie kokteiļiem.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri