Trešdiena, 17. decembris
Hilda, Teiksma
weather-icon
+2° C, vējš 0.89 m/s, R vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Pirms vēlēšanām ēdami ēdieni

Mēs taču visi zinām, ka neēdis cilvēks ir nīgrs. Tāpēc, lai pareizi novēlētu, pirms tam kārtīgi jāieturas! Bet būtiski ir arī zināt, ko ēst!

Mēs taču visi zinām, ka neēdis cilvēks ir nīgrs. Tāpēc, lai pareizi novēlētu, pirms tam kārtīgi jāieturas! Bet būtiski ir arī zināt, ko ēst!
Nule iznākušajā “Mana Īpašuma” oktobra numurā Centrālās dzīvojamo māju privatizācijas komisijas priekšsēdētājs Ziedonis Ziediņš piedāvā pirms vēlēšanām gatavojamu ēdienu receptes. Tās ir smadzeņu kotletes no skalotām smadzenēm. Īpaši tiek uzsvērts, ka teļa vai vērša smadzenes jānoskalo, jāsamaļ un jāizdzen caur sietu. Tiek ieteikti arī daži knifiņi reņģu ēdājiem, cepot reņģes. Te būtiski ir atcerēties, ka sāli var likt tikai tad, kad zivtiņas gatavas. Bet trauku un bikšu mazgāšanai tiek piedāvāta recepte ziepju taisīšanai no taukiem.
“Mans Īpašums”
Smadzeņu kotletes no skalotām smadzenēm
2 teļu vai 1 vērša smadzenes, 50 g rīvmaizes, 1 vai 2 olas, 1 tējkarote kartupeļu miltu, sāls, pipari pēc garšas, 2 ēdamkarotes kapātu sīpolu un 2 ēdamkarotes pētersīļu zaļumu.
Smadzenes uzvāra vieglā etiķa ūdenī, noskalo, samaļ un izdzen caur sietu. Pieliek rīvmaizi, olas, zaļumus, sīpolus, labi sajauc. Izveido kotletes, tās panē rīvmaizē un olā, cep brūnas. Pasniedz ar murķeļu vai sviesta mērci un rupjmaizes ķiploku grauzdiņiem. Klāt der vīns, neder alus.
Ceptas reņģes reņģu ēdājiem
Visi jau zina, kā tās cept, jo mēs esam reņģu ēdāji, tāpēc tikai dažas nianses:
reņģes viegli tīrīt ar lielajām skroderu šķērēm. Ar vienu šķēres griezienu var nogriezt vēdera apakšu un galvu. Ar šķēres plato galu izķeksēt zarnas – zivtiņu noskalo un gatavs! Temps ir tāds, ka dažās minūtēs var notīrīt vairākus kilogramus zivtiņu, turklāt – jo reņģe mazāka, jo garšīgāka;
jācep uz straujas uguns dziļā eļļā, sāli var likt tikai tad, kad izceptās zivtiņas gatavas un kārto traukā;
ja neapēstās zivtiņas nolemts marinēt, sīpolu nevar būt par daudz!
Ziepes no taukiem (gan trauku, gan bikšu mazgāšanai)
10 kg tauku, 2 kg ziepju sāls, 10 litri ūdens, 1 kg kalifornija, 0,5 kg talka.
Dienu pirms vārīšanas siltā ūdenī šķīdina ziepju zāles (sāli). Taukus sagriež sīkos gabaliņos un 10 litros ūdens vāra. Pēc pusstundas pielej pusi no ziepju zāļu šķīduma. Tad vāra stundu un pielej atlikušās ziepju zāles. Vāra trīs stundas un visu šķidrumu verdošu izkāš sietā. Šķidrumu turpina ievārīt, un ziepes pārbaudāmas, saspiežot šķidrumu starp delnām. Ja lipīgs – ziepes gatavas! Izliešana plakanos traukos un sagriešana gabalos jau pēc katra ziepju vārītāja ieskatiem.
Priecīgas vēlēšanas!

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri