Tradīcija rīkot tirdziņus labu laiku pirms Ziemassvētkiem nākusi no agrākiem laikiem.
Tradīcija rīkot tirdziņus labu laiku pirms Ziemassvētkiem nākusi no agrākiem laikiem. Līdzīgi ir ar Ziemassvētku kāruma – piparkūku – mīklas gatavošanu. Jāpiebilst, ka tam ir tehnoloģiska nepieciešamība. Mīklai vismaz nedēļu jānostāvas, jo tikai tā garšvielu ēteriskās eļļas vienmērīgi sadalās visā masā.
Mūsu senči par kanēli, krustnagliņām, koriandru un pipariem zināja maz vai nezināja neko, bet šodien bez to smaržas Ziemassvētki nav iedomājami tāpat kā bez rotātas egles. Ikdienas darbi un steiga piparkūku mīklu liek iegādāties veikalos, arī piedāvājums ir plašs. Tomēr piparkūkas, ceptas no pašu gatavotas mīklas, noteikti būs garšīgākas, jo tās būs īpašas. Tāpat kā kleita, kas nevis pirkta, bet šūta pēc individuāla pasūtījuma.
Tāpēc piedāvājam vienu no daudzajiem piparkūku mīklas pagatavošanas variantiem. Varbūt daudzām no jums tas nebūs nekas jauns, bet, iespējams, kādai šie Ziemassvētki būs piparkūku “pirmizrāde” .
Cieto piparkūku mīkla
Piparkūku mīklas pagatavošanai nepieciešams: kilograms kviešu miltu, 250 gramu sviesta vai margarīna, pusglāze augu eļļas, glāze iesala ekstrakta vai kvasa koncentrāta, divas olas, puskilograms cukura, aptuveni piecas tējkarotes sasmalcinātu garšvielu maisījuma (melnie un smaržīgie pipari, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kardamons, koriandrs) un tējkarote sodas. No šīm sastāvdaļām iznāk aptuveni divi kilogrami mīklas.
1. Cukuru ber alumīnija katliņā un karsē līdz tas paliek brūns un šķidrs.
2. Katliņu noceļ no uguns un izkausētajam cukuram, griežot gabalos, pievieno sviestu. Samaisa.
3. Maisot pielej eļļu un pieber garšvielas.
4. Katliņu atkārtoti uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Pievieno iesala ekstrakta vai kvasa koncentrātu.
5. Katliņu atkal noņem no uguns. Karstajā masā iekuļ aptuveni pusi no miltu daudzuma. Labi samaisa un ļauj nedaudz atdzist.
6. Kamēr masa dziest, sakuļ olas. Tās pievieno padzisušajai masai. Samaisa. 7. Pievieno sodu un samaisa vēlreiz.
8. Emaljētā traukā saber atlikušos miltus. Tiem virsū lej masu no katliņa. Maisa un veido viendabīgu mīklu. Mīcīšanu pabeidz ar rokām. Mīkla gatava tad, kad ir spīdīga, nelīp pie rokām un ” atlec” no trauka sienām.