Alsviķu pagasta “Vālodzītes” māju saimnieki atzīst, ka vīnogas ir vēl zaļas. Šovasar saules bijis par maz. Lidija un Ivars Ozoliņi cer, ka pēc salnām tās kļūs saldākas.
Alsviķu pagasta “Vālodzītes” māju saimnieki atzīst, ka vīnogas ir vēl zaļas. Šovasar saules bijis par maz. Lidija un Ivars Ozoliņi cer, ka pēc salnām tās kļūs saldākas.
“Pēc bargās ziemas pavasarī vīnogulāji izskatījās nosaluši, tāpēc tos izgriezām. Bet vasarā tie atkal salapoja un būs apmēram tāda pati raža kā pagājušajā rudenī – pieci spaiņi ogu. Lai gan vīnogas ir jau zilganas, tās ir skābas. Svaigas gandrīz nelietojam, jo garšīgākas ir dzeltenās vīnogas. No zilajām iztvaicējam sulu. Kad tai pieliek cukuru, iznāk sīrups, kas noder limonādes gatavošanai. Tai ir skaista rozā krāsa, tāpēc labi izskatās,” stāsta L.Ozoliņa.
Ivars Ozoliņš cienā ar pašu raudzētu vīnu, kam izmantota vīnogu, aroniju un ābolu sula. Tas ir dabīgs, jo cukuru klāt neliekam. Ja kādam tas šķiet pārāk skābs, nedaudz pievieno aroniju sīrupu. “Vīnogas ir veselīgas. Jau senajā Romā tās izmantoja sirdsdarbības un vielmaiņas uzlabošanai,” norāda I.Ozoliņš. Ogas satur dabiskos cukurus, kā arī skābes, sāļus un vitamīnus. Tumšās vīnogu šķirnes ārstē mazasinību. Pirms vairāk nekā desmit gadiem Ozoliņi pāris vīnogas iestādīja mājas dienvidu pusē. Tagad sakuplojušās stīgas aizņem visu gala sienu, aizēnojot arī logus un lodžiju. Karstajās dienās var patverties no saules. Tā pierasts pie vīnogām, ka grūti iedomāties, kā būtu bez tām.