Trešdiena, 24. decembris
Ādams, Ieva
weather-icon
+-1° C, vējš 0.89 m/s, R vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

"Mīlas ābols" ir vērtīgs dārzenis

Tomātu dzimtene ir Dienvidamerika. Auga savvaļas formas sastopamas Kanāriju un Filipīnu salās, kā arī Peru.

Tomātu dzimtene ir Dienvidamerika. Auga savvaļas formas sastopamas Kanāriju un Filipīnu salās, kā arī Peru. Kad tie pēc Amerikas atklāšanas parādījās Eiropā, par vērtīgu uzskatīja vienīgi dārzeņu dekoratīvo izskatu un sarkanos augļus -mīlestības simbolu.
Francijā no vārdu salikuma “mīlas ābols” tieša tulkojuma rasts nosaukums – “pommed d amoure”.
Savukārt no franciskā radies krieviskais “pomidor”. Tomātus kā dārzeņus sāka audzēt tikai 18. gadsimtā. Tie ir ne tikai garšīgi, bet arī ļoti vērtīgi. To uzturvērtību nosaka organisko skābju – ābolskābes, citronskābes, kā arī karotīna, C vitamīna un minerālvielu saturs.
Turklāt nesen zinātnieki noskaidrojuši, ka tomātiem un to sulai piemīt tādas pašas īpašības kā C vitamīnam un zaļajai tējai – spēja neitralizēt un pat pilnībā novērst vēzi izraisošo nitrozamīnu ietekmi (nitrozamīni organismā rodas gremošanas procesā no nitrātiem).
Tomāti ar sīpoliem želejā
Piecu puslitra burciņu pildījumam nepieciešams: aptuveni 1,2 kilogrami tomātu, 5 vidēja lieluma sīpoli, lauru lapas, melnie un smaržīgie pipari. Savukārt uzlējumam nepieciešams: litrs ūdens, 2 ēdamkarotes sāls, 3 cukura un 4 ēdamkarotes želatīna ( 2 paciņas, katrā pa 20 gramiem), kā arī divas trešdaļas ēdamkarotes etiķa esences.
1. Želatīnu aplej ar daļu no marinādei domātā ūdens un ļauj uzbriest vismaz pusotras stundas.
2. Izmazgātās un izplaucētās burciņās ieber piparus un lauru lapas.
3. Nomazgātiem, sausi noslaucītiem tomātiem izgriež ziedkātu vietas un sagriež ripās.
4. Nomizo un ripās sagriež sīpolus.
5. Sīpolus un tomātus kārtām liek burciņās. Pilda ar aprēķinu, lai marinādei atliktu tilpums pilnīgai pildījuma nosegšanai.
6. Kopā ar sāli un cukuru uzvāra marinādei domāto ūdeni. Tūlīt pēc uzvārīšanās pielej etiķa esenci un uzbriedināto želatīnu. Maisa, līdz želatīns ir pilnīgi izšķīdis.
7. Karstu marinādi lej burciņās, virsū liek novārītus metāla vāciņus un pasterizē 85 grādu temperatūrā 10 minūtes.
8. Burciņas tūlīt pēc izņemšanas no pasterizācijas katla vāko ciet. Uz laiku, kamēr atdziest, atstāj istabas temperatūrā.
Galīgai saželēšanai nes pagrabā, ja tas ir vēss, vai ievieto ledusskapī. Ir saželējis, ja, burciņu apvēršot otrādi, tās saturs nesakrīt uz leju. Uzglabā vēsumā.
Lai izdodas!

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri