Trešdiena, 24. decembris
Ādams, Ieva
weather-icon
+0° C, vējš 1.79 m/s, R-ZR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Mārtiņos ēdīsim pildītu gaili

Maz ir cilvēku, kas atceras un ievēro latviešu seno svētku – Mārtiņdienas – tradīcijas. Bet no gaiļa cepeša, ko šajos godos cēla galdā, droši vien neatteiksies neviens.

Maz ir cilvēku, kas atceras un ievēro latviešu seno svētku – Mārtiņdienas – tradīcijas. Bet no gaiļa cepeša, ko šajos godos cēla galdā, droši vien neatteiksies neviens. Tātad, iespējams, no lauku sētas pazudīs tās krāšņā rota – gailis. Pilsētnieki droši vien dosies uz veikalu un iegādāsies krietnu broileru, jo to var ātrāk un labāk pagatavot.
Īstam Mārtiņu gailim vajadzīgs arī bagāts pildījums: āboli, tomāti, burkāni, ķiploki, sīpoli, saldie pipari, žāvētas plūmes un aprikozes. Cepeša ieziešanai gatavo maisījumu no majonēzes, sinepēm, sasmalcinātām dillēm, ķiploku sāls, citrona sulas un garšvielas “Vegeta”. Nenorādām katra produkta un garšvielu daudzumu, jo tā ir brīva izvēle un improvizācija.
1. Gaili pēc nomazgāšanas un nosusināšanas ierīvē ar sāli un pipariem.
2. Notīra un sagriež šķēlēs sīpolus, burkānus.
3. Nomizo un daiviņās sadala ābolus.
4. Sagriež saldo piparu, tomātus un notīrītas ķiploku daiviņas.
5. Sajauc traukā majonēzi ar sinepēm. Pievieno sasmalcinātas dilles, ķiploku sāli un garšvielas “Vegeta”.
6. Pārgriež uz pusēm citronu, no tā izspiež sulu maisījumā.
7. Gaiļa iekšpusi ieziež ar sagatavoto maisījumu.
8. Sagrieztos sīpolus, burkānus, ābolus, piparu, tomātus, ķiplokus, žāvētās plūmes un aprikozes pilda gailī.
9. Gaili nosien ar diegu tā, lai kājas un spārni būtu stingri pie ķermeņa.
10. Gaili liek ietaukotā pannā un pārziež ar atlikušo maisījumu.
11. Apmēram 30 minūtes cep cepeškrāsnī mērenā siltumā, pēc vajadzības apslakot ar sauso vīnu vai alu.
12. Pēc pusstundas izņem no cepeškrāsns un tam apkārt liek nomizotus kartupeļus, dārzeņus un augļus. Turpina cept 200 grādu temperatūrā, līdz ēdiena sastāvdaļas ir gatavas.
Gatavojušas Andra Stilve un Ilze Rēdele

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri