Trešdiena, 17. decembris
Hilda, Teiksma
weather-icon
+3° C, vējš 0.89 m/s, D-DR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Starptautiskā pankūku diena: 8 neierasti pankūku pasniegšanas veidi

Pankūkas ir vienkāršs un līdz šim
nepārspēts veids, kā palutināt sevi un ģimeni laiskā brīvdienu
rītā. Gandrīz katrā ģimenē ir sava tradicionālā recepte, kā
tās pagatavot visgardāk: vieni ir iecienījuši plānās pankūkas
ar ievārījumu, citi – rauga pankūkas, kādam visgardākie šķiet
biezpiena plācenīši ar medu. Tomēr dažreiz ir vērts palūkoties
“aiz savas virtuves robežām”, lai smeltos iedvesmu jauniem
atklājumiem. Atzīmējot Starptautisko pankūku dienu, kas šogad ir
17. februārī, kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda
Tellgrena sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks” iesaka 8
piedevas, ar kurām dažādot ierastās pankūkas.

  1. Ar
    aromātiskiem āboliem brūnajā cukurā.

    Āboli, uzglabāti vēsos lauku pagrabos un pareizos apstākļos, ir
    pieejami arī pēdējos ziemas mēnešos. Tajos joprojām ir daudz
    vitamīnu un vērtīgu uzturvielu, tāpēc izmanto tās! Nomizo
    dažus saldskābus ābolus, sagriez tos gabaliņos un sautē,
    pievienojot pāris karotes brūnā cukura un garšvielas pēc savas
    izvēles – kanēli, kardamonu, krustnagliņas. Šo spēcīgo garšu
    vietā var izmantot arī vaniļas pāksti, jo tās garša ir
    neitrālāka un patīk teju ikvienam neatkarīgi no vecuma. Sautē,
    kamēr ābola gabaliņi kļuvuši mīksti un sulīgi. Pasniedz kopā
    ar savām mīļākajām pankūkām.

  2. Pildītas
    ar ķirbi un kūpinātu gaļu.

    Joprojām daudzās ģimenēs skapja augšas grezno pērnā gada
    krāsainie skaistuļi – laiks tos likt lietā! Pildi plānās
    pankūkas ar krāsnī cepta ķirbja gabaliņiem un uz pannas apceptu
    kūpinātu cauraudzīti. Ķirbja saldenums labi sader ar gaļas
    dūmakaino garšu. Kad pildījums “ierullēts” pankūkās, liec
    tās uz 10 minūtēm cepeškrāsnī. Pasniedz ar garšaugu mērci,
    ko pagatavo, sablendējot kopā pētersīļus, labas kvalitātes
    olīveļļu un ķiploku.

  3. Ar
    medu un riekstiem.
    Izvēlies savus
    mīļākos riekstus un apgrauzdē tos uz pannas vai cepeškrāsnī,
    lai padarītu intensīvāku riekstu aromātu. Sakapā riekstus
    mazākos gabaliņos un atbrīvojies no miziņām. Pankūkas pārlej
    ar karoti smaržīga Latvijas ziedu medus un pārber ar riekstiem.
    Ja esi eksotisku garšu cienītājs vai vegāns, medus vietā
    izvēlies kļavu, agaves vai rīsu sīrupu.

  4. Ar
    vaniļas saldējumu un šokolādes mērci.
    Īsti
    saldummīļi novērtēs šādu kombināciju! Īpaši tad, ja
    šokolādes mērce būs mājās gatavota no īstas tumšās
    šokolādes. Pastāv arī ātrais mērces gatavošanas variants:
    labas kvalitātes kakao sajauc kopā ar cukuru un uzkarsē,
    nepārtraukti maisot. Vaniļas saldējums labi kontrastēs ar
    karstajām pankūkām un kopā ar šokolādes rūgtumu veidos
    lielisku garšas buķeti.

  5. Pankūku
    sainīši ar žāvētu lasi un zaļumu krēmsieru.
    Šī ir
    aristokrātiska maltīte, kurā “galveno vijoli” spēlē lasis.
    Jau gatavas, bet vēl siltas plānās pankūkas vidiņā liec karoti
    krēmsiera un laša šķēli. Maliņas ceļ uz augšu, veidojot mazu
    sainīti, ko sasien ar sīpolloku. Laša un krēmsiera kombināciju
    var izmantot arī pagatavojot mazas kanapē veida uzkodas: izcep
    mazas pankūciņas dažu centimetru diametrā, to vidū liec lasi,
    pa virsu tam kopā ar saldo krējumu uzputotu krēmsieru un dekorē
    ar sarkanajiem vai melnajiem ikriem.

  6. Ar
    ceptiem banāniem un putukrējumu.
    Šādi pasniegtas pankūkas
    jo īpaši novērtēs mazie kārumnieki. Banānus sagriez ripiņās,
    pārber ar cukuru un cep uz pannas izkausētā sviestā, kamēr tie
    kļūst mīksti un zeltaini brūni. Pasniedz kopā ar pankūkām un
    karoti svaigi uzputota saldā krējuma vai plombīra saldējuma.

  7. Pildītas
    ar šķiņķi un sieru.
    Šādas pankūkas vakariņās būs
    priecīgi baudīt gan lieli, gan mazi. Plānās pankūkas pildi ar
    šķiņķa gabaliņiem, pārberot ar rīvētu sieru. Vari visu
    papildināt ar tomāta šķēlīti vai kādu citu zaļumu pēc savas
    izvēles. Sarullē un cep krāsnī, kamēr siers izkusis un pankūkas
    kļuvušas zeltainas. Pasniedz karstas kopā ar karoti skābā
    krējuma vai garšaugu mērces.

  8. Ar
    gailenēm un karamelizētiem sīpoliem.
    Nevienam nav noslēpums,
    ka pagājušais gads bija bagāts sēņu gads un joprojām daudzās
    saldētavās savu kārtu gaida gaileņu krājumi. Tradicionālās
    sēņu mērces vietā sviestā ceptas atlaidinātas gailenes vari
    izmantot arī pankūku pildīšanai. Uz pannas eļļā apcep Šalotes
    sīpolu, pievieno nedaudz diļļu un noslēgumā – sagatavotās
    gailenes. Pirms pasniegšanas var pārbērt ar paša diedzētiem
    sīpollokiem vai vitamīnu pilniem dīgstiem.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri