Grilēta
gaļa ir viena no iecienītākajām Līgo vakara un Jāņu dienas
maltītēm. To
galdā regulāri ceļ
86% Latvijas iedzīvotāju, bet vecumā līdz 30 gadiem pat 96%,
liecina vadošā putnu
gaļas ražotāja “Putnu fabrika Ķekava” aptauja par Latvijas
iedzīvotāju grilēšanas paradumiem.*
Vairāk
nekā puse jeb 51% iedzīvotāju gaļu grilē vairākas reizes
mēnesī, bet 18% iedzīvotāji to dara katru nedēļu vai pat
vairākas reizes nedēļā. 14%
iedzīvotāji grilēšanas priekam ļaujas atkarībā no
laikapstākļiem, kas stiprā dzimuma grilēšanas paradumus
ietekmē vairāk nekā sievietes. Vislielāko
prieku grilēšana sagādā tieši vīriešiem – gandrīz trešā
daļa aptaujāto to atzīst par aizraujošu un baudāmu nodarbi.
Latviešu
prasības pret grila gaļas kvalitāti pieaug, parādoties arī
dažādiem jauniem izvēles kritērijiem. Līdzās gaļas svaigumam,
kas būtisks gandrīz 80% grilētāju, svarīgi
kļūst apstākļi, kādos gaļa tiek uzglabāta veikalā. Ap 30%
cilvēku uzsver, ka gaļas izvēlē izvērtē pārdevēja uzticamību
un drošību un to, vai gaļa ražota Latvijā.
Par
jaunu un svarīgu gaļas izvēles kritēriju iedzīvotājiem
kļuvuši dzīvnieku labturība – lai dzīvnieks būtu audzēts
labos apstākļos, veselīgi un bez antibiotikām, šie kritēriji
svarīgi 34% cilvēku. Par to īpaši domā vistas gaļas cienītāji,
kuru vidū 68% ir būtiski, lai putns būtu audzis bez antibiotikām.
30% iedzīvotāju jau tagad izvēlas gaļu ar marķējumu “Audzēts
bez antibiotikām”, bet vēl 38% labprāt izvēlētos šādu gaļu,
ja redzētu atbilstošu norādi. Sekojot
pieaugošajām iedzīvotāju kvalitātes prasībām pret gaļu, ko
likt uz grila, “Putnu fabrika Ķekava” šogad sākusi piedāvāt
marinēto gaļu paaugstinātā kvalitātē ar marķējumu “Audzēts
bez antibiotikām”. Tā ir pirmā grila produkcija Baltijā
ar šādu marķējumu un produktu
klāstā ir kopumā 20 dažādi produkti. “Ķekava”
ir pirmais un pašlaik vienīgais gaļas ražotājs Baltijā un viens
no nedaudziem Eiropā, kurš ieviesis ražošanas modeli, kas ļauj
izaudzēt putnus veselīgi, bez slimošanas, tādejādi izvairoties
no antibiotiku lietošanas. To, ka putns nav ārstēts, pircējam
apliecina marķējums.
Vaicāti
par motivāciju un vēlmi grilēt, Latvijas iedzīvotāji norāda –
tas ir laiks kopā būšanai ar ģimeni un draugiem (62%), grilēta
gaļa ir garšīga (49%) un grilēšana ir iespēja būt pie dabas
svaigā gaisā (38%).
38%
grilēšana ir neatņemama vasaras sezonas sastāvdaļa, bez kuras
siltie vasaras mēneši vispār nav iedomājami.