Trešdiena, 24. decembris
Ādams, Ieva
weather-icon
+-1° C, vējš 0.89 m/s, R vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Laba maltīte, labam noskaņojumam

Alūksnes grāmatnīcā “Donita” ir iespējams iegādāties Ņinas Masiļūnes grāmatu “Latviešu nacionālie ēdieni”.

Alūksnes grāmatnīcā “Donita” ir iespējams iegādāties Ņinas Masiļūnes grāmatu “Latviešu nacionālie ēdieni”.
Pasaules tautas citu no citas atšķir gadsimtu laikā nostiprinājušās tradīcijas un paražas. Latviešu ēdienu tradīcijas ir attīstījušās soli solī ar vietējo iedzīvotāju saimniecisko darbību. Ir likumsakarīgi, ka latviešu nacionālos ēdienus gatavo no vietējiem produktiem.
“Patīkami, ka grāmata ir ērta un praktiska lietošanai, jo tās vāki ir cieti un tik ātri nenobružājas. Piedāvātie ēdieni ir viegli un ātri pagatavojami, nepieciešamo produktu iegādei nav vajadzīgi lieli līdzekļi,” stāsta grāmatnīcas “Donita” direktore Spodra Matisāne.
Izvēlēto ēdienu viegli var sagatavot arī iesācēji, jo to sastāvā nav eksotisku produktu un garšvielu.
“Lielākā mērā autore kārdina mūsu iztēli, jo ēdienu receptes neizprotamā veidā iedarbojas uz atmiņu lauku, irdinot un apvēršot tā slāņus. Lūk, lasu pankūku nodaļu un neviļus atceros savas bērnības dienu maizes krāsni, kuras sakarsušajā mutē vecmāmuļa iešāva plāti ar rauga mīklas ripulīšiem, kas pēc dažām minūtēm pārtapa čagani brūnā, smaržīgā kārumā. Jūtos iebridusi tērcē, kura sen saritējusi mūžības jūrā. Bet, to apzinoties, manas skumjas ir gaišas. Uzšķiru zupu lappuses un it kā ienirstu aromātiskā, no dažādu viru garaiņiem pludojošā mākonī: tur ir gan kāpostu skābums, gan piena saldums, gan pupiņu miltainums, gan smalki sagriezto zaļumu svaigi rūgtenā dvaša,” atzīst rakstniece Monika Zīle grāmatas ievadā.
Vai jums garšo skābputra, sklanda rauši, pelēkie zirņi ar speķi, maizes zupa vai kūpināts siers? Ja ēdienu gatavošanā izvēlaties Latvijā audzētus un ražotus pārtikas produktus, tad šī grāmata ir tieši jums.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri