Dārzeņu biezzupa ir ļoti ātrs, viegls un garšīgs ēdiens.
Turklāt tas ir labs veids, kā izmantot dārzeņus, kas glabājas no
iepriekšējā rudens un nav vēl apēsti. Turklāt, garšām
sajaucoties, zupu ēdīs pat tie, kuri labprāt nograuzīs burkānu,
bet kategoriski atteiksies no ķirbja.
Šī zupa varētu būt laba
pusdienu izvēle mazo skolēnu vecākiem, jo gatavošana ir ātra un,
ja mājās ir kādi dārzeņi, arī lēta un pieejama.
Sastāvdaļas
1. Visi pieejamie
dārzeņi, ko var variēt visādās kombinācijās. Sanāk pavisam
labi arī ar trim sastāvdaļām.
Labi zupā sader:
– kartupeļi, tikai
nevajag daudz, lai nesanāk biezputra;
– ķirbja šķēle.
Ķirbi, kas paliek pāri, var ļoti labi sasaldēt gabaliņos un
izlietot nākamajās reizēs;
– burkāns;
– saldēti vai
svaigi zirņi, pupiņu pākstis;
– visi
kāpostveidīgie;
– kabači;
– spināti;
– sīpols vai
puravs;
– ķiploks;
– paprika, čilli,
ja patīk;
– kāļi un visi
citi dārzeņi, kas garšo un ir pieejami;
– zaļumi. Dillītes
dārzā vēl mazas, bet ļoti labi, ja tās ir sasgrieztas un
sasaldētas no pērnā gada, tāpat pētersīļu un selerijas
lapiņas.
2. Buljons. Zupu var
vārīt arī ūdenī, papildinot ar garšvielām vai buljona kubiņu.
3. Krēmsiers vai
saldais krējums, vai abi. Var arī nelikt ne sieru, ne krējumu, ja
gribas diētisku zupu.
4. Grauzdiņi,
kaltētie sīpoli, zaļumi, kraukšķīgi sacepts bekons – viss pēc
izvēles.
Gatavošana
Izvēlamies
dārzeņus
Visus dārzeņus
nomizojam, sagriežam, sakomplektējam.
Ja gribas izteiktu
vienu garšu, šo dārzeni liekam vairāk. Mazāk tos, kam izteiktāka
garša vai ne īpaši garšo. Arī tie, kuriem īsti netīk ķirbis,
šajā zupā to apēdīs, jo ķirbja garša nav uzkrītoša, bet
iedot zupai tādu kā garšīgu riekstainumu.
Uzmanīgi ar kāļiem
un sīpoliem – tiem ir izteikta garša, kas var nomākt citas,
maigākas. Sīpolu vietā labāk ir pievienot puravu, ja tāds ir
pieejams.
Pieliekot spinātus,
zupa būs zaļgana – kādam var nepatikt. Tad spinātus neliekam.
Zupai neliekam klāt
augu pārkoksnēto vai šķiedraino daļu, jo tā var
nesablenderēties un zupa nebūs vienmērīgi krēmīga.
Vārām zupu
Kad nu esam
sameklējuši visus dārzeņus, liekam katlā un pārlejam ar buljonu
vai ūdeni. Nelejam ļoti daudz. Tā, lai pārsedz dārzeņus. Jo
vairāk šķidruma, jo zupa būs šķidrāka, bet mēs šoreiz gribam
biezzupu.
Buljonu varam
izvārīt arī laicīgi un turēt saldētu. Varam bez buljona –
vienkārši pieliekam ūdenim buljona kubiņus vai arī vienkārši
uzliet dārzeņiem ūdeni un vārīt. Visiem dārzeņiem savāroties
kopā, būs jauks dārzeņu buljons. Vārot pieliekam sāli,
garšvielas, garšaugus, kādi nu piejami un garšo. Īpašu garšu
jebkurai zupai dod selerija – svaigas, saldētas lapiņas, svaiga,
kaltēta sakne. Te gan jābūt uzmanīgiem, jo dažiem selerijas
garša liekas pārāk uzmācīga.
Ļoti labu garšu
šai zupai dod nedaudz pievienots karijs vai īpaši vistas gaļai
paredzētā garšviela. To pievienojam uzmanīgi, paralēli garšojot
šķidrumu, lai nav par daudz.
Dārzeņus varam
likt visus reizē, jo šajā zupā nav svarīgi, lai visi būtu
vienādā gatavībā un saglabātos skaistos gabaliņos. Dārzeņi ir
gatavi, kad mīksti ir tie, kas vārās visilgāk.
Taisām gatavu
Kad dārzeņi ir
mīksti, tos kopā ar šķidrumu sablenderējam. Pieliekam krēmsieru
vai saldo krējumu, vai abus. Var arī nelikt neko, bet tad zupa
nebūs tik krēmīga, toties dārzeņu garša būs izteiktāka.
Pēc blenderēšanas
liekam uz mazas uguns, lai “uzmet burbuli”. Šis ir tas brīdis,
kad garšojam, vai kaut kā netrūkst bagātīgai garšai. Katrā
saimniecībā ir savas mīļākās garšvielas un garšaugi – ja
liekas, kaut kas trūkst, pievienojam.
Pasniedzam un baudām
Zupu var pasniegt
bez īpašām piedevām, bet var arī papildināt. Ļoti labi tā
garšo, pārbērta ar grauzdētiem maizes kubiņiem, kaltētiem
sīpoliem, kaltētiem tomātiem, sēkliņām, saberztiem riekstiem,
protams, zaļumiem.
Ja gribas sātīgāku,
var uz pannas sacept auksti kūpinātu bekonu un pārbērt. Latviskā
versija varētu būt līdz kraukšķīgumam sacepts speķītis vai
kūpināta gaļiņa.
Zupa ļoti labi
garšo ar ceptām siermaizītēm. Tāpat ar baltmaizes, graudu vai
ciabatas ķiplokmaizītēm – sacepam uz pannas eļļā, ierīvējam
ar ķiploku un, ja ir, pārkaisām ar mazos gabaliņos sagrieztiem
tomātiem.
Lai labi garšo!