Otrdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva
weather-icon
+-4° C, vējš 0.45 m/s, Z vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Dārzeņi bagātina ēdienkarti

Vasarā ik dārzā aug un briest dažādi dārzeņi.

Vasarā ik dārzā aug un briest dažādi dārzeņi. Lapotnē paslēpušies pirmie gurķi, siltumnīcās jau ienākušies tomāti, dobēs gozējas sīpolloki un krokoto lapu vainagos rotājas salātu ceri. Lielo lapu ieskautas, tinas agrās kāpostgalvas. Smaržo un aicināt aicina noplūkt dilles, selerijas, bazilika un pētersīļi. Cik daudz vitamīnu! Vajag tik plūkt, griezt un gatavot daudzveidīgus dārzeņu salātus – no pašiem parastākajiem līdz pat kaut kam īpašam. Dārzeņus pilnām mutēm var ēst tāpat vien, tie var būt kā piedeva gaļas ēdieniem, aukstajām zupām, tos var bagātīgi izmantot salātos. Šoreiz dārzeņos kaut kas ir paslēpies.
Salāti “Uzmini nu!”
Lai pagatavotu salātus, nepieciešams: 6 olas, 4 līdz 5 nelieli vārīti burkāni, 300 g siera, 3 vidēja lieluma sīpoli, 300 g krabju nūjiņas (var būt kūpināta vista, zivs, šķiņķis vai kas cits, ko paslēpt), 3 vidēja lieluma svaigi gurķi; mērcei: 0,5 l krējuma, 0,5 l majonēzes, mārrutki, sāls un cukurs; rotāšanai – tomāti, dilles, baziliks, pētersīļu vai seleriju lapiņas.
1.Sagatavo mērci – krējumam pievieno majonēzi, mārrutkus, sāli, cukuru un dilles, ja vēlas pikantāku – piparus. Visu kārtīgi sajauc.
2. Sagriež kubiņos vārītus burkānus, kārto salātu traukā pirmo kārtu un noklāj ar sagatavoto mērci.
3. Olas notīra, atdala olu baltumu no dzeltenuma. Katru atsevišķi sasmalcina. Virs burkāniem kārto olu baltumu, ko nosedz ar mērci.
4.Virs olu baltumiem liek sarīvētu sieru un noklāj ar mērci.
5. Sīpolus pirms tam notīra, aplej ar vārītu ūdeni un uzlej marinādi. Tad nebūs jūtama asā garša un smarža. Bet to var nedarīt, ja patīk asākas izjūtas. Kārto virs siera un aplej ar mērci.
6. Virs sīpoliem “paslēpj” kubiņos sagrieztas krabju nūjiņas (vai ko citu) un “apsedz” ar mērci.
7.Krabju nūjiņas “apsedz” ar smalki sagrieztu svaigu gurķu kārtu.Virs tiem – atkal mērce.
8. Kārtojumu beidz ar sīki sakapātu olu dzeltenumu. To pārsmērē ar atlikušo mērci.
9. Salātu rotāšanai daiviņās sagriež tomātu, izmanto vārītu olu, dilles, sīpollokus, bazilika vai pētersīļu lapiņas.Salātus gatavoja Tamāra Ulase,

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri