Mums apkārt visvisādi cilvēki un tikpat dažādi akmeņi – oļi, zvirgzdi, bruģakmeņi, smilšakmeņi, laukakmeņi, klintsakmeņi un dārgakmeņi.
Mums apkārt visvisādi cilvēki un tikpat dažādi akmeņi – oļi, zvirgzdi, bruģakmeņi, smilšakmeņi, laukakmeņi, klintsakmeņi un dārgakmeņi. Un tad vēl saldie “Jūras akmentiņi” ar rozīni viducī.
Mēdz teikt: “cik augšā sīku zvaigžņu, zemē sīku akmentiņu”. Vēl ir gadījies dzirdēt: “akmens pie akmens piesitas, kur nu vēl cilvēki”. Citreiz saka: “tam nu gan sirds vietā akmens un pauris tik ciets kā krams”. Nez kāpēc man šonedēļ tikai tādas akmeņainas domas prātā. Vai būšu aiz akmens aizķērusies, vai kāds būs sametis akmeņus manā dārziņā, vai citas domas vienkārši pazudušas kā akmens ūdenī. Piedāvāju arī jums šodien domāt un lasīt par akmeņiem, kāpt dziedāt un gavilēt uz akmeņiem. Visas bēdas un nejaucības ne tikai šodien, bet katru dienu noglabāt zem akmeņa, lai netraucē spēlēties un dzīvot.
Akmeņi pulksteņos
Paraugoties uz rokas pulksteņa ciparnīcu, var atrast ziņas par akmeņu skaitu pulkstenī – 7, 11, 15, 18, pat 23. Par kādiem akmeņiem ir runa? Tie ir grūti nodeldējami un precīzi izgatavoti balsti, kuros griežas pulksteņa asis. Tos gatavo no rubīna, safīra, ahāta un sevišķi dārgiem pulksteņiem pat no dimanta. Jo vairāk pulkstenī akmeņu, jo tas ilgāk kalpo.
Dārgakmeņi
Dažādu ķīmisku savienojumu klātbūtne akmenim dod krāsu, spīdumu un izturību. Sarkanos akmeņus sauc par rubīniem, zaļos par smaragdiem un zilos par safīriem. Par visizturīgāko no dārgakmeņiem – dimantu – mēdz teikt, ka tas atgādina rasas lāsi, jo ir caurspīdīgs. Apstrādātu dimantu sauc par briljantu.
Šokolādes akmeņi
Šokolādes akmeņi ir ēdami, un tos tu vari pagatavot pats. Samaļ 250 gramus cepumu un 100 gramus riekstu. Uzvāra pusglāzi piena, samaisa vienu ēdamkaroti kakao ar cukuru un atšķaida ar karsto pienu. Visu to samaisa kopā ar 50 gramiem sviesta, pievienojot cepumus un riekstus. Masu atdzesē. Veido apaļas bumbiņas un apviļā sasmalcinātos cepumos.