Krēmam: 200 mililitru saldā krējuma, 2 ēdamkarotes cukura, 100 gramu piparkūku, ½ tējkarotes kanēļa, 2 ēdamkarotes ruma.
Mērcei: 250 gramu purva dzērveņu, 1 litrs ūdens, 4 – 5 ēdamkarotes cukura, 4 tējkarotes kartupeļu cietes.
Pēc gada nogales svētkiem, ja visas piparkūkas vēl nav apēstas, tās lieliski noder gardu saldo ēdienu pagatavošanai. Starp citu, senāk atlikušo piparkūku mīklu izcepa vai kādu citu kārumiņu pagatavoja, atzīmējot Zvaigznes dienu – 6. janvārī.
Saldo krējumu, kam pievienots cukurs pēc garšas, saputoju. Sasmalcināju piparkūkas un iemaisīju saputotajā krējumā. Šoreiz pievienoju arī pusi tējkarotes kanēļa un pāris ēdamkarotes ruma. Ļāvu krēmam mazliet ievilkties. To varam baudīt ar kādu skābāku mērci – dzērveņu vai upeņu.
Purva dzērvenes pārlasīju, noskaloju, ar stampiņu saspaidīju un izspiedu sulu. Čagas pārlēju ar karstu ūdeni, uzvārīju un nokāsu. Šķidrumam piekaisīju cukuru, vaniļas cukuru garšai un maisot pievienoju ar 3 – 4 ēdamkarotēm auksta ūdens sajauktu cieti. Uzvārīju un ļāvu ķīselim sabiezēt, pievienojot arī izspiesto sulu, pēc tam atdzesēju.
Lai nebūtu jāķēpājas, izspiežot sulu, kas nemaz nenākas tik viegli, vienkāršāk ir dzērvenes pārliet ar ūdeni tik, lai tās būtu tikai pārklātas, tad uzvārīt un ogas sašķaidīt. Pēc tam jāpielej pārējais paredzētais ūdens daudzums, jāuzvāra un jānokāš, biezumus izspaidot. Šķidrums jālej atpakaļ katlā, jāpievieno cukurs un maisot – arī ūdenī izšķīdināta ciete. Viss vēlreiz jāuzvāra, lai ķīselis sabiezētu.
Teksts un foto: Brigita Skaistkalne
Reklāma