Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Lai top gardi – maigā ķirbju krēmzupa

Sastāvdaļas:

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

700 gramu ķirbja,

vismaz 1 sīpols,

ķirbju sēkliņas,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

200 mililitru saldā krējuma (15%),

1 ēdamkarote sviesta,

½ tējkarotes Provansas garšvielu,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

augu eļļa.

Oktobri reizēm dēvējam arī par ķirbju mēnesi – raža novākta, un tad jau lielo ogu varam aizgriezt un izmantot dažādos ēdienos. Par tradīciju arī pie mums kļuvis kā Helovīnu dienas simbolu izgrebt ķirbīti, lai ieliktu tajā svecīti. Taču mīkstumu bieži vien izmet. To gan neiesaku – no tā var uzburt tādus gardumus, ka vislielākais ķirbju nīdējs pat nepateiks, ko ēd… Šoreiz – jau viena recepte, taču apsolu, ka “Ķēķa stāstos” noteikti atradīsiet vēl arī citas idejas, kā izmantot veselīgo, oranžo mīkstumu.

Šī zupa garšos tiem, kuri vēlēsies baudīt kaut ko siltu, taču maigu un vieglu – ne jau vienmēr jāēd zupas “ar raksturu”.

Bija ieteikts ķirbja gabalu apsmērēt ar sviestu, likt veidnē uz cepamā papīra un līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī cept, līdz tas mīksts. Tā kā šis process man šķita par ilgu un krāsni speciāli šim “pasākumam” karsēt nevēlējos, ķirbja gabalu jau atbrīvoju no mizas, sagriezu šķēlēs, apsmērēju ar sviestu un liku dziļajā pannā.

Uzliku tai vāku, un, kamēr mizoju un sīki sagriezu sīpolus, ķirbis jau bija kļuvis mīksts. Tad to no pannas noņēmu, pielēju vēl mazliet eļļas un tur liku apcepties sīpolus. Ķirbja mīkstumu sagriezu gabaliņos, liku pie sīpoliem pannā, piekaisīju Provansas garšvielas un vēlreiz visu pacepu – apmēram trīs minūtes.

Tad pielēju glāzi ūdens un pavārīju minūtes piecas. Pannas saturu pārlēju katlā un ar mietveida mikseri sablendēju viendabīgā masā. Parasti šāda veida zupās dārzeņus atstāju mazos gabaliņos, ar blendēšanu sevi neapgrūtinot, bet šoreiz gan tos sasmalcināju, kā jau biezzupai.

Masu minūti pavārīju, pielēju saldo krējumu, piekaisīju sāli pēc garšas un atkal uzkarsēju – līdz pirmajiem burbulīšiem. Zupu lēju bļodiņās un uzkaisīju ķirbju sēkliņas. Tā kā izmantotais ķirbja mīkstums nebija koši oranžs, bet dzelteni zaļgans, gan krāsai, gan garšai uzkaisīju šķipsniņu kurkumas, kas labvēlīgi ietekmē arī veselību.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.