Trešdiena, 24. decembris
Ādams, Ieva
weather-icon
+-4° C, vējš 0.89 m/s, R vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Neparasta augļu un dārzeņu buķete

Dārzā jau smaržo pēc rudens, kas ik saimnieci apbalvo ar bagātīgu ražu.

Dārzā jau smaržo pēc rudens, kas ik saimnieci apbalvo ar bagātīgu ražu. Bet virtuvēs šķind stikla trauki, kūp saldas un skābas marinādes, nāsis kairinot ar ķiploku, sīpolu, mārrutku un citu garšaugu aromātu. Pagrabos cita aiz citas rindojas ievārījumu, sīrupu, kompotu, marinētu dārzeņu un dažādu salātu burciņas.
Ik namamātei ir tikai viņai vien zināma recepte ēdienam, kas īpaši garšo savējiem. Arī ciemiņi, to nogaršojot, reizēm nemitas vien lielīt. Tad tiek tincināti šo gardumu noslēpumi.
Šoreiz ziemas krājumiem piedāvājam izmēģināt plūmju aso mērci, kas bagātinās piedevu klāstu gaļas ēdieniem. Pamēģiniet!
***
Plūmju asā mērce
Plūmju asajai mērcei vajadzīgs: kilograms plūmju, pukilograms ābolu, puskilograms sīpolu, tējkarote maltu piparu, tējkarote sāls, 300 gramu cukura, trīs daiviņas ķiploka, etiķis pēc garšas, zaļumi.
1. Plūmes noskalo un atbrīvo no kauliņiem. Sagriež sīkos gabaliņos un saber katlā.
2. Ābolus nomizo, izņem serdi un sagriež kubiņos, pievieno katlā.
3. Sīpolu notīra un sīki sasmalcina, ber klāt plūmēm un āboliem.
4.Notīra ķiploku. To var sīki sagriezt vai masā pievienot, iespiežot ar ķiploku spiedi.
5. Kad kādu laiku uz lēnas uguns augļi un dārzeņi ir sutinājušies, pievieno piparus, sāli un cukuru un maisot turpina vārīt.
6. Pašus beidzamos no komponentiem pievieno sasmalcinātus zaļumus -dilles, selerijas, pētersīļus un baziliku. Pēdējo pievieno etiķi pēc garšas. Plūmju asā mērce ir gatava, kad sabiezē.
Ja patīk asākas garšas izjūtas, tad piparus un ķiploku var pievienot vairāk.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri