Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Svētdien godināsim tētus

Foto: freepik.com

Septembris nu ir sācies, Zinību diena nosvinēta. Bet šajā nedēļas nogalē, 8. septembrī, ir Tēva diena, kad varam apsveikt tētus, vectēvus, vecvectēvus, krusttēvus. Latvijā šo ģimenes dienu atzīmē kopš 2009. gada. Ja pareizi atceros, sākotnēji šie svētki neguva lielu popularitāti, bet, gadiem ejot, viss mainījies.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jau krietnu laiku pirms šīs dienas daudzviet parādās dažādas dāvanas tieši tētiem – tad nu katrs pēc savām finansiālajām iespējām var izvēlēties personificētas, krāšņas, noderīgas vai arī plauktiņā ieliekamas lietas. Komercija, kā jau pirms visiem svētkiem. Taču vismīļākās dāvanas jau ir un paliek bērnu, mazbērnu un krustbērnu pašrocīgi darinātas lietas, kas nāk no sirds. Tās visvairāk paliek atmiņā.

Tēva loma ģimenē ir ļoti svarīga, bet ne visiem ir iespēja augt kopā ar vīrieti – paraugu. Situācijas mēdz būt dažādas, tas ir neizbēgami. Kārtīgs tētis mājās ienes mieru, disciplīnu, vērtīgu padomu un, protams, mīlestību. Starp citu, vīrietim no dabas dota balss, kas pievērš uzmanību, līdz ar to viņam vieglāk bērnam mācīt disciplīnu, un tas ir svarīgi. Es gan te nerunāju par žagariem vai siksnu – tas tāds stereotipisks uzskats, ka disciplīna nāk tikai ar spēku.

Dēliem būtiski no tēva uzsūkt zināšanas par vīriešu pasauli. Viņiem svarīgi izaugt stipriem kā tētis! Savukārt bieži vien mazā vecumā meitas tik ļoti pieķeras tētim, ka iedomājas viņu precēt. Atzinīgi vārdi no tēta katram bērnam dod spēku un veiksmi tālākajā dzīvē. Un tētu humors ir pavisam citādāks kā mammām – man šķiet, tēvi vairāk prot uzjautrināt savas atvases.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Esmu dzirdējusi jautājumu – kam gan šie svētki vajadzīgi? Bet kāpēc nav jautājuma – kāpēc vajadzīga Mātes diena? Iemesls jau šiem abiem svētkiem ir viens – godināt savus ģimenes locekļus, savus mīļos. Kā vēstī latviešu tautas dziesma:

No saknītes lazdiņš zied/ Sarkaniem ziediņiem;/ No sirsniņas es mīlēju/ Savu tēvu, māmuliņu.

Un, starp citu, šie svētki ar dažādu plašsaziņas līdzekļu palīdzību cilvēkiem atgādina, piemēram, par to, ka Darba likumā ir noteiktas tiesības, kas ļauj tēviem pavadīt vairāk laika kopā ar bērnu dažādos vecuma posmos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ja vēl neesat izdomājuši, kā pārsteigt savu svarīgo cilvēku, vēl ir laiks! Var taču izdarīt arī kādu labu darbu, palutināt tētus un dot viņiem brīvu dienu.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.