Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Pirmajās klasēs bērnu mazāk

Foto: freepik.com

Līdz jaunā 2024./2025. mācību gada sākumam palikušas vairs tikai divas nedēļas. Pašlaik prognozēts, ka Alūksnes novada skolās mācīsies 1323 skolēni.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izvēlas sakārtotu vidi

Alūksnes novada pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča stāsta, ka, salīdzinot ar pagājušo mācību gadu, prognozēts, ka pirmajās kasēs šogad būs mazāk par 32 skolēniem, kas izskaidrojams ar zemo dzimstības līmeni, savukārt 10. klasē būs par 21 skolēnu vairāk. “Pirmajās deviņās klasēs mācīsies mazāk par 47 skolēniem nekā pērn, bet 10. līdz 12. klasēs, ņemot vērā pie skolām sakārtoto vidi, būs par 24 skolēniem vairāk, kas priecē,” saka G. Kupča. Atsevišķi strādās pavisam deviņi skolu komplekti, kurās būs kopumā četras speciālās izglītības klases. “Visām 13 klašu grupām telpas ir iespējams nodrošināt. Telpas tiks pilnībā apdzīvotas un pielietotas nepieciešamajām vajadzībām. Brīvu telpu gan vairāk nav,” norāda vadītāja.

Prognozēts, ka speciālās izglītības programmās mācīsies 126 bērni, bet šis skaits mainīsies, jo vēl ir skolēni, kuriem ir noteikti atbalsta pasākumi, bet pašlaik nav piešķirta atbalsta programma.

Pirmsskolas grupas piepildītas

Mācības šogad sāks 80 pirmsskolas vecuma audzēkņi. Ziemeru pamatskolā un Alūksnes vidusskolā pirmsskolas vecuma bērnu grupas ir pilnībā nokomplektētas. Liepnā strādās viena pirmsskolas vecuma grupa, ko dalīs apakšgrupās, jo tajā pašlaik pieteikti 24 dažāda vecuma bērni. “Ja būs nepieciešamība, Liepnas pamatskolā ir iespēja atvērt vēl grupas, tur telpu pietiek. Savukārt Ziemeru pamatskolas pirmsskolas grupā mācīsies 39 bērni, kas ir par vienu bērnu vairāk, nekā tas atbilst uz vienu bērnu noteiktajiem kvadrātmetriem,” atklāj G. Kupča.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Apspriežot provizorisko skolēnu skaitu novada izglītības iestādēs Sociālās izglītības un kultūras komitejas sēdē, deputāts Arturs Dukulis pauda bažas, ka nākotnē Ziemeru skola kļūs par šauru, lai tur varētu mācīties visi skolēni, kam tā nepieciešama. “Skola celta 300 bērniem, savulaik plānojām, ka te vietas pietiks arī pirmsskolas vecuma bērniem. Par 42 tūkstošiem eiro pārdevām Ziemera pagastmāju, bet tagad nonākam pie fakta, ka pirmsskolas bērniem Ziemeru skolā vietas vairs nav. Ko tad tagad darīsim, vai taisīsim vēl vienu skolu?” jautā A. Dukulis.

Brīvas vietas tikai laukos

Brīvu vietu pašlaik nav arī Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādēs (PII) “Pienenīte” un Jaunalūksnes “Pūcītē”, bet “Sprīdītī” ir tikai viena vieta līdz maksimālajai ietilpībai. Alsviķu pagasta PII “Saulīte” ir četras brīvas vietas, Strautiņu “Zemenītē” – astoņas, bet Malienas pagasta “Mazputniņā” – piecas brīvas vietas.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Pirmajās klasēs bērnu mazāk” saturu atbild “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.