Svētkos
ikviens no mums mēdz sagatavot bagātīgi klātu galdu. Tāpēc pēc
svētkiem bieži vien paliekam ar smaguma sajūtu vēderā un
nevēlēšanos kustēties. Lai izvairītos no šāda scenārija,
noderēs idejas 18. novembra svinēšanai ar gardiem, taču
veselīgiem ēdieniem, kas piemēroti arī cilvēkiem ar cukura
diabētu.
Galda
noformējumam ir nozīme
Cilvēki
ēd ar acīm, tādēļ ļoti svarīgs ir vizuālais noformējums –
gan ēdienam, gan galdam. Ja mājās ir sarkans galdauts, noteikti to
izmanto. Šie ir svētki, kuros sarkanā krāsa būs īstā. Ja
izmantosi sarkanu galdautu, tad ļoti skaisti izskatīsies balti
šķīvji ar tumši sarkanu skaisti salocītu salveti uz tiem.
Pa vidu galdam vari izveidot baltu vai sarkanu sveču taku. Dekorējot
ēdienu, neaizmirsti par kopējo galda noformējuma tēmu un ievēro
to. Veselīgs un interesants risinājums maltītes izdaiļošanai būs
izdiedzētas sēklas. Noderēs arī baltais kazas vai fetas siers
savienojumā ar granātābolu.
Svētku
mielasta galds kā enerģijas lādiņš ikvienam
Gatavojot
svētku mielastu, jāatceras mūžīgā patiesība – jo krāsaināk,
jo labāk organismam. Turklāt labāk izvēlēties produktus ar zemu
glikēmisko indeksu (to uz iepakojumiem norāda ar simbolu GI) vai
alternatīvas jau ierastiem ēdieniem. Piemēram, parasto kartupeļu
vietā var lietot saldos kartupeļus, pākšaugus, brūnos rīsus.
Salātus, kur tiek izmantoti baltie rīsi, var lieliski papildināt
ar kvinoju, kurai ir zems GI indekss. Uz galda var likt arī
rupjmaizi vai pilngraudu maizi, kurā ir mazāk iesala. Ēdienu
gatavošanai noderēs linsēklas un klijas, kā arī svaigi, vārīti,
tvaicēti vai grilēti dārzeņi, liesa gaļa un, protams, zivis.
Ieteicams izvairīties no “slēpto tauku” produktiem, kas
atrodami salami desā, cīsiņos, treknā pastētē.
Lai
padarītu ēdienu vēl gardāku, var pievienot kurkumu, melnos
piparus, koriandru, kanēli vai dažādus garšaugus – baziliku,
bulguru, diedzētas sēkliņas, pētersīļus, timiānu, ķiplokus,
citronu sulu vai jebkuras citas garšas pēc izvēles.
Noteikti
uz galda jāparedz vieta ūdenim. Dažādībai to var papildināt ar
dzērvenēm vai citronu. Sulas, kolas un citus saldinātos dzērienus
šoreiz labāk atstāt veikalā. Jāņem vērā tas, ka arī svaigi
spiestās sulās ir daudz cukura.
Ieplāno
aktivitātes
Lai
vakariņas būtu izdevušās
un
visi viesi justos labi, vēlams ieplānot mazas aktivitātes, kas
liks cilvēkiem izkustēties. Vari zem šķīvja palikt lapiņu ar
uzdevumu, piemēram, vārdi mēmajam šovam par tēmu “Latvija –
brīvība”, liekot attēlot Lāčplēsi, zobenu, bruņas, sveci vai
brīvību.
Silto
salātu recepte, kas piemērota cilvēkiem ar cukura diabētu
Lai
idejas svētku galdam rastos vieglāk,
uztura speciāliste Liene Sondore piedāvā recepti siltajiem
salātiem ar bulguru. Salātu
pagatavošanai vajadzīgas 30 minūtes.
Vienā
porcijā: OBV- 6, T – 12, OGĻH – 29, Kcal – 256, MV – 2,4
Četrām
līdz piecām porcijām nepieciešams:
baklažāns,
kabacis, cukīni;
~150 – 200 g bulgura;
sarkanais sīpols,
sarkanā paprika, 2-3 tomāti;
garais gurķis, 2 ķiploka
daiviņas, 1 buntīte pētersīļu, 1 buntīte bazilika;
zaļie
lapu salāti;
eļļa cepšanai;
sāls, drupināti melnie
pipari.
Pasniegšanai –
fetas siers vai kazas siers, diedzētas sēkliņas, kaņepju
izspaidas.
Pagatavošanas
gaita:
-
Baklažānu
un kabaci noskalo un sagriež mazos gabaliņos. Ķiploka daiviņas
notīra. Sakarsē pannā eļļu un apcep baklažānu gabaliņus.
Pievieno ķiploku spiednē izspiestus ķiplokus un pacep ~5 min. Kad
baklažāni ir apcepti,
tos
pārliek bļodiņā un apcep kabaču gabaliņus. Cepšanas laikā
uzkaisa nedaudz sāls
un
piparu. Cep 3-5 minūtes. -
Papriku,
gurķi, tomātus sagriež nelielos gabaliņos. Zaļumus smalki
sakapā. Salātus saplucina. -
Bulguru
vāra 7 minūtes,
kā norādīts instrukcijā uz iepakojuma. -
Sīpolu
notīra, sagriež mazos gabaliņos. -
Visas
sastāvdaļas liek lielā bļodā un viegli sacilā. -
Pāri
liek fetas siera gabaliņus un pasniedz pārkaisītus ar
diedzētajiem graudiem vai asniem pēc izvēles.