Otrdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva
weather-icon
+-6° C, vējš 0.45 m/s, R vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Pauze

Sviesta pupiņas ar dārzeņiem
Pupiņu pākstis noskaloju zem vēsa ūdens un notecināju caurdurī. Pēc tam nogriezu pākšu galiņus. Pupiņas pirms vārīšanas varam vai nu sagriezt sīkāk, vai arī atstāt visā garumā. Šoreiz liku tās sālsūdenī nesagrieztas un vārīju mīkstas – pagāja gandrīz 15 minūtes. Pēc tam tās nokāsu un pārgriezu.   Nomizotu sīpolu sagriezu pusripiņās, bet no sēkliņām atbrīvotus saldos piparus – strēmelītēs. Liku dziļajā pannā ar sakarsētu augu eļļu un apcepu, pēc tam vēl pasutināju, lai tie pusmīksti. Tad pievienoju mazliet sviesta, pieliku arī spiedē sasmalcinātus ķiplokus, vārītās pupiņas, daiviņās sagrieztus tomātus, sāli un piparus un apmaisot apcepu. Uzliku pannai vāku un visu vēl dažas minūtes pasautēju. Visbeidzot iemaisīju sasmalcinātus pētersīļu zaļumus un pannu no plīts noņēmu. Gatavo ēdienu rotāju ar svaigiem pētersīļu zaļumiem un majonēzi. Garšoja labi!
● Apmēram 400 gramu sviesta pupiņu,
● 1 neliels sīpols,
● 2 ķiploka daiviņas,
● 3 vidēja lieluma tomāti,
● 2 nelielas sarkanās paprikas,
● augu eļļa, sviests, sāls, malti         melnie pipari, pētersīļu                zaļumi, skābais krējums vai         majonēze.
Melleņu pankūkasTīri gardas izdevās pankūkas ar ogām, pie tam to pagatavošanai nevajadzēja nevienu olu.
Lielogu mellenes noskaloju un izliku apžūt uz papīra dvieļa. Tikmēr iejaucu pankūku mīklu. Kefīrā iemaisīju sodu. Pievienoju cukuru, sāli, miltus un rūpīgi samaisīju, lai nebūtu kunkuļu. Visbeidzot mīklā iejaucu sagatavotās melleņu ogas.
Pannā uzkarsēju augu eļļu. Ar karoti liku tajā mīklu tā, lai veidojas pankūciņas, un cepu no abām pusēm, līdz tās gatavas. Pēc tam tās izliku uz papīra dvieļa, lai tur uzsūktos liekās taukvielas. Pankūkas ēdamas gan ar skābo krējumu, gan arī bez tā.
● 250 mililitru kefīra,
● 150 gramu miltu,
● 100 gramu melleņu,
● 3 ēdamkarotes cukura,
● 0,5 tējkarotes sodas,
● naža gals sāls, augu eļļa.
Biezpiena pīrāgs ar ogāmTas izdevās ļoti kārdinošs, arī pagatavošana nebija sarežģīta. Un ja vēl paskatāmies, cik veikalā maksā mazītiņš gabaliņš biezpienmaizes… Tādēļ varbūt labāk ir saņemties un reizēm kādu gardumu izcept mājās, pie tam – šis pīrāgs būs liels, un, lai gan roka tā vien stiepsies pēc nākamā gabaliņa, tāpat tā pietiks vairākiem ēdājiem.
   Olas saputoju ar cukuru, pievienoju krējumu un sviestu un atkal putoju, pēc tam pakāpeniski piekaisīju kopā ar sodu izsijātus miltus un visu labi samaisīju.
   Pildījumam olas, cukuru, vaniļas cukuru, cieti un vijīgas konsistences biezpienu “Ricotta” saputoju viendabīgā masā.
   Veidni izklāju ar cepamo papīru un tās centrā ielēju mīklu. Virsū izliku biezpiena pildījumu, kam pārkaisīju ogas – toreiz vēl bija saldētās meža zemenītes un ķirši, taču katrā sezonā iespējams izmantot citas ogas vai arī augļus, pat konservētos, tādējādi garšu dažādojot. Pīrāgu ievietoju aukstā cepeškrāsnī, pēc tam to uzkarsēju līdz 180 grādiem. Cepu minūtes 40 – 45. Tā kā mīkla ir vieglāka, cepoties tā apņēma smagāko biezpiena masu no visām pusēm un pildījums palika iekšpusē, veidojot interesantu pīrāgu, ko tā vien gribējās uzreiz nobaudīt. Mazliet tomēr pacietos un jau atdzisušo gardumu pārkaisīju ar pūdercukuru. Tad gan varēju griezt gabaliņos.
Mīklai:
● 2 olas,
● 1/2 glāzes cukura,
● 250 gramu skābā krējuma,
● 1/2 tējkarotes sodas,
● 2 ēdamkarotes izkausēta        sviesta,
● 100 gramu miltu.
Pildījumam:
● 500 gramu biezpiena,
● 1/2 glāzes cukura,
● 3 olas,
● 2 ēdamkarotes cietes,
● vaniļas cukurs, vismaz sauja ogu vai rozīņu, pūdercukurs pārkaisīšanai.

Cepti kabači ar olām

Šis ir veids, kā samērā veikli tikt pie veselīgām brokastīm. Sulīgāki un ātrāk pagatavojami būs jaunie kabacīši, tādēļ labāk izmantot tos. Arī garšvielas varam izvēlēties pēc savas gaumes, bet augu eļļu aizvietot ar sviestu vai arī sautēt kabačus pat bez tās, ūdenī.
   Kabacīti noskaloju un apsusināju. To un nomizotu sīpolu sagriezu kubiņos. Ķiplokus smalki sakapāju.
   Pannā uzkarsēju eļļu un apcepu tajā sīpolus. Tad pievienoju kabačus, piekaisīju sāli un piparus. Cepu vēl vismaz minūtes piecas. Kabačiem jāizdalās sulai. Nu pieliku arī ķiplokus un pielēju pāris karotes vārīta ūdens. Uz mazākas uguns sautēju kabačus vēl vismaz minūtes piecas. Kad tie kļuva mīksti, bet šķidrums iztvaikojis, piesitu pannā pāris olu. Ar dakšiņu visu samaisīju, uzliku pannai vāku un sautēju vēl, līdz olbaltums kļuva balts un ēdiens gatavs. Visbeidzot uzkaisīju pētersīļu zaļumus. Brokastis labāk baudīt karstas, uzreiz pēc pagatavošanas.

● 1 kabacītis,
● 1 sīpols,
● 1 ķiploka daiviņa,
● maltu piparu maisījums,
● 1 – 2 olas,
● 1 ēdamkarote eļļas,
● pētersīļu zaļumi.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri