Atgriešanās skolā ir īpašs brīdis, kuru
vērts nosvinēt, bet kas gan tie par svētkiem bez klāta galda un
kāda garduma?
AS “Dobeles dzirnavnieks”
sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā
četras ērti pagatavojamas recepšu idejas pirmajai skolas dienai,
kuras vislabāk papildināt ar
sezonālajām dabas veltēm – āboliem, bumbieriem un plūmēm.
Kanēļa
mafini ar ābolu pildījumu un karameļu krēmu
Sastāvdaļas:
Mafiniem
-
“Dobeles
dzirnavnieka” Mafinu maisījums -
1
ēdamkarote kanēļa -
100g
mīksta sviesta
Pildījumam
-
100ml
piena -
300g
ābolu, nomizoti un sagriezti mazos gabaliņos -
3
ēdamkarotes cukura -
150ml
ūdens
Krēmam
-
500
g maskarpones siera -
1
kārba vārīta iebiezinātā piena -
100ml
saldā krējuma
Gatavošana:
-
Mafinu
pagatavošanai lielā bļodā sviestam pievieno sauso maisījumu,
kanēli, pienu un 100ml ūdens, līdz mīkla ir viendabīgā
konsistencē. -
Mīklu
pilda 12 papīra formiņās un cep iepriekš sakarsētā krāsnī
180 grādos apmēram 20 minūtes līdz zeltaini brūni, un, iedurot
ar kociņu, nav redzama neizcepta mīkla. Ļauj atdzist līdz
istabas temperatūrai. -
Pildījuma
pagatavošanai katliņā liek ābolus, cukuru un ūdeni. Vāra, ik
pa brīdim apmaisot, līdz āboli mīksti. Ja vēlas, sablenderē
līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē. -
Krēma
pagatavošanai lielā bļodā liek visas krēma sastāvdaļas un ar
mikseri puto, līdz sastāvdaļas vienmērīgi sajaukušās.
Nepārputo! -
Katrā
mafinā izgriež centrā vietu, kur iepilda ābolu pildījumu.
Izmantojot konditorejas maisiņu, uzspiež krēma cepurīti uz katra
mafina. Uzglabā ledusskapī.
Auzu
drumstalu kūka ar bumbieriem, medu un mandelēm
Sastāvdaļas:
-
“Dobeles
dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums -
200
g auksta sviesta, sagriezts kubiņos -
3
ēdamkarotes auksta ūdens -
400g
bumbieru -
50
ml medus -
20g
mandeļu skaidiņas -
sviests
formas ietaukošanai
Gatavošana:
-
Lielā
bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu
galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence. -
⅕ drumstalu
pārber mazākā bļodiņā, bet atlikušajām pievieno ūdeni un
samīca, līdz iegūta mīkla. -
Kūkas
veidnē (aptuveni 24cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko
sānus. Mīklu izlīdzina veidnē ar rokām un liek ledusskapī uz
10 minūtēm atpūsties. -
Tikmēr
sagriež bumbierus plānās šķēlītēs. -
Uz pamatnes izkārto bumbierus, pārlej ar medu,
mandelēm un atliktajām drumstalām. Cep iepriekš sakarsētā 180
grādu krāsnī 35-45 minūtes, līdz virspuse zeltaini brūna.
Atdzesē.
Kraukšķīgās
auzu pamatnes kūka ar plūmēm un olbaltuma cepurīti
Sastāvdaļas:
-
“Dobeles
dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums -
200g
auksta sviesta, sagriezts kubiņos -
400
g plūmju -
40g
cukura
Olbaltumam:
-
4
olas baltumi -
220g
cukura -
sviests
veidnes ietaukošanai
Gatavošana:
-
Lielā
bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu
galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence. -
Kūkas
veidnē (aptuveni 24 cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko
sānus. Drumstalas ieber veidnē un, stingri piespiežot, ar rokām
izlīdzina. -
Cep
iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 20-25 minūtes līdz
virspuse zeltaini brūna. Atdzesē. -
Plūmju
ievārījuma pagatavošanai plūmēm izņem kauliņus un sagriež
nelielos gabaliņos. Liek katliņā ar cukuru un vāra aptuveni 15
minūtes līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē. -
Italian
meringue jeb olbaltuma cepurītes
pagatavošanai lielā bļodā liek olas baltumus un cukuru. Bļodu
liek virs katliņa, kurā ieliets nedaudz ūdens tā, lai tvaiks
sildītu bļodu. Ik pa brīdim maisot, olas baltumu karsē, līdz
cukurs izšķīdis. To pārbauda parīvējot masu starp pirkstiem –
ja jūtami cukura graudiņi, masa vēl jākarsē. -
Bļodu
noņem no katliņa un puto, izmantojot mikseri, aptuveni 10 minūtes
līdz masa trīskāršojusies, ir balta, stingra un spīdīga. -
Uz
atdzisušās pamatnes liek plūmju ievārījumu, uzmanīgi dekorē
ar olbaltuma masu, izmantojot karoti vai silikona lāpstiņu. Ja
vēlas, izmantojot virtuves degli, to no ārpuses apdedzina.
Rudenīgā plūmju plātsmaize
Sastāvdaļas:
-
“Dobeles
dzirnavnieka” rauga mīklas maisījums -
25ml
eļļas -
500
g plūmju -
50g
brūnā cukura -
200g
grieķu jogurta -
50
g cukura -
1
tējkarote kanēļa -
½
tējkarote malta ingvera -
¼
tējkarote maltu krustnagliņu -
1
ola -
1
olas dzeltenums -
pūdercukurs
pasniegšanai
Gatavošana:
-
-
Lielā
bļodā ielej 250ml silta ūdens, kam pievieno sauso maisījumu un
rauga paciņu. Visu samīca līdz viendabīgai mīklai. Ieliek
bļodā, kuru apsedz ar dvielīti un siltā vietā ļauj uzrūgt
aptuveni 45 minūtes. -
Plūmes
sagriež plānās šķēlītēs, pārber ar brūno cukuru, kanēli,
ingveru un krustnagliņām. -
Tikmēr
jogurtu sajauc ar cukuru, olu un olas dzeltenumu. -
Plātsmaizes
formā (aptuveni 25×35 cm) ieklāj cepamo papīru. Mīklu ar rokām
vai rulli izlīdzina. Virsū uzlej jogurta maisījumu. Uz tā kārto
plūmes. -
Plātsmaizi
cep iepriekš sakarsētā krāsnī 175 grādos aptuveni 30 minūtes
līdz virspuse sāk kļūt brūngana. Atdzesē un pārkaisa ar
pūdercukuru.
-
Pilnai
laimei nevajag daudz – tikai gardu kūku un kopīgu piedzīvojumu!