Pildītas cūkgaļas ruletītes
Gurķus gareniski sagriezu. Gaļas šķēles no abām pusēm ar āmuriņu izklapēju, uzkaisīju sāli un garšvielas. Katrai uzliku pa plāksnītei siera un gurķa strēmelītei, satinu ruletītēs un sastiprināju ar iesmiņiem. Uz sausas pannas tās apcepu līdz zeltainai garoziņai. Tad rullīši būtu jāpārliek veidnē, tiem jāuzliek pa gabaliņam sviesta un cepeškrāsnī 180 – 200 grādu temperatūrā jācep apmēram 35 minūtes. Karstajā laikā gan ruletītes sviestā izcepu pannā uz plīts, beigās vēl zem vāka nedaudz pasautējot.• 8 cūkgaļas filejas šķēles,
• 8 plāksnītes siera,
• 2 skābēti gurķi,
• apmēram 100 gramu sviesta,
• sāls, pipari un citas garšvielas pēc izvēles.
Cepti svaigie gurķi
Par to, ka gurķus var arī cept, esmu pārliecinājusies jau pagājušajā sezonā, gardu muti notiesājot ar malto gaļu pildītās “laiviņas”. Nu izmēģināju citu, vēl vienkāršāku recepti. To, vai nu laika trūkuma dēļ, vai arī tāpēc, ka seko savai figūrai, esot izdomājusi populārā Krievijas estrādes dziedātāja Alla Pugačova. Lai vai kā, taču tie izdevās garšīgi. Ja vien nav aizspriedumu pret ķiplokiem, iesaku nogaršot.
Gurķus nomazgāju, nogriezu tiem galiņus, sagriezu apmēram centimetru biezās ripiņās, uzkaisīju sāli un minūtes desmit atstāju atsuloties. Tikmēr šķīvī samaisīju rīvmaizi ar pipariem un spiedē sasmalcinātiem ķiplokiem. Katru ripiņu apviļāju šajā maisījumā – tas tīri labi turējās klāt, jo gurķi satur daudz šķidruma. Pannu ietaukoju ar eļļu, uzkarsēju un apcepu tajā gurķus – pa vairākām minūtēm no abām pusēm.• 2 svaigi gurķi,
• 3 ēdamkarotes rīvmaizes,
• 1 – 2 ķiploka daiviņas,
malti melnie pipari, sāls, augu eļļa.
• 2 svaigi gurķi,
• 3 ēdamkarotes rīvmaizes,
• 1 – 2 ķiploka daiviņas,
malti melnie pipari, sāls, augu eļļa.2 svaigi gurķi,
• 3 ēdamkarotes rīvmaizes,
• 1 – 2 ķiploka daiviņas,
• malti melnie pipari, sāls, augu eļļa.
Jogurta un biezpiena kūka
Ēdienreizi parasti gribas beigt ar kādu saldāku našķi. Šoreiz iesaku vasarīgu kūku, kuras pagatavošana man neaizņēma vairāk par pusstundu, nekas nebija arī jācep, taču rezultāts bija svaigs un gards, kā arī, ja tas šķiet svarīgi, pat lētāks par tāda paša lieluma veikalā pirktu kūku.
Cepumus ar mīklas rulli sasmalcināju sīkās drupatās, sajaucu ar pakausētu mīkstu sviestu, izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā veidnē ar noņemamām malām pa visu pamatni un piespaidīju.
Biezpienu “Ricotta” (tas ir viendabīgas konsistences) sakūlu kopā ar meža ogu jogurtu, cukuru un piemaisīju gabaliņos sagrieztas zemenes. Želatīnu uzbriedināju, izkausēju un iejaucu krēma masā. To lēju uz sagatavotās kūkas pamatnes un liku ledusskapī sastingšanai. Pirms baudīšanas kūku rotāju ar ogām.• 200 gramu cepumu,
• 100 gramu sviesta,
• 200 gramu biezpiena,
• 350 mililitru ogu jogurta,
cukurs pēc garšas,
• 20 gramu želatīna,
svaigas ogas pēc izvēles krēmam un rotāšanai.
Teksts un foto: Brigita Skaistkalne