Trešdiena, 24. decembris
Ādams, Ieva
weather-icon
+1° C, vējš 2.68 m/s, R-ZR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Knifiņi Jāņos, kā nepieņemties svarā un neciest no paģirām

Tuvojas
Jāņi, un tas nozīmē tas nozīmē daudz gardumu, šašliku,
salātu, limonāžu un, protams, alkoholisko dzērienu. Svētkos
gandrīz nav iespējams ievērot pareizu uztura režīmu, tāpēc
mēdzam pārēsties un nākamajā dienā ciest no smaguma sajūtas,
papildu kilogramiem uz svariem, bet daži arī no paģirām. Uztura
speciāliste Svetlana Aļeksejeva iepazīstina ar knifiem, kā svētku
laikā samazināt pārēšanās risku un ko darīt, ja nākamajā
rītā pašsajūta nav sevišķi laba.

Pirms
mielasta izdzeriet glāzi ūdens.

Jāņu svinēšana ir izslavēta ar bagātīgi klātiem galdiem brīvā
dabā. Mēs tik ļoti priecājamies par ilgi gaidītās vasaras
iestāšanos, ka pavisam negribam sevi ierobežot un atteikties no
pamatīgas svinēšanas. „Kad galds burtiski lūst no iemīļoto
salātu, sulīga šašlika, grilētas gaļas un zivs, mērču,
piedevu, augļu, ogu, neparastu uzkodu un saldumu pārpilnības, ir
neiespējami apstāties, kamēr nav pagaršots viss. Šādai
situācijai ir domāts šis knifs: lai vēlāk neciestu no smaguma
sajūtas, pusstundu pirms maltītes izdzeriet vienu divas glāzes
ūdens, un jums noteikti gribēsies ēst daudz mazāk,” iesaka
uztura speciāliste.

Lai
neapskurbtu, dzeriet ūdeni un ēdiet treknu.
„Mēdz
teikt: kas vienam zāles, citam inde,” saka VENDEN eksperte. „Tieši
tā ir ar treknu ēdienu. Lai izvairītos no pārēšanās, no kā
sāp vēders un rodas slikta pašsajūta, ir jādod priekšroka
grilētiem dārzeņiem, ogām un augļiem, vistas šašlikam un
liesām zivīm. Nevajag ēst kūpinājumus, gaļas izstrādājumus,
piemēram, desas, cīsiņus, šķiņķi, kā arī ātrās uzkodas,
piemēram, čipsus. Tomēr, ja dzerat alkoholiskos dzērienus,
apreibšanas procesu palēnina tieši trekns, smags ēdiens. Tāpat
ar reibumu palīdz cīnīties ūdens: ja mielasta laikā šad un tad
izdzer glāzi ūdens, alkohols tiks ātrāk izvadīts no organisma un
stipru paģiru risks ievērojami samazināsies.”

Liekais
svars rodas arī no nepareizas dzērienu izvēles.

Dažkārt ir grūti noticēt, ka šķidrums, piemēram, sula vai
limonāde, patiešām var palielināt ķermeņa masu, tomēr ar
cukuru bagātu dzērienu, kuru svētku galdā parasti ir pietiekami
daudz, dzeršana neizbēgami pasliktina situāciju. Tas attiecas ne
tikai uz saldinātiem dzērieniem, bet arī alkoholu — tajā
ir pietiekami daudz kaloriju, kas palielina cukura līmeni asinīs un
apetīti. „Taisnību sakot, Latvijas iedzīvotāji arvien labāk
apzinās ūdens nozīmi veselības saglabāšanā, jo pieprasījums
pēc minerālūdens gadu no gada pieaug. Turklāt „Euromonitor”*
2019. gada pētījums liecina, ka aug arī pieprasījums pēc
ūdeņiem ar garšām. Ūdens ar garšu ir lieliska alternatīva
limonādēm un sulām, it sevišķi, ja tam ir pievienoti dabiski
aromatizētāji, taču ūdens garšu var dažādot, pievienojot
sezonas ogas, citronu, gurķi, rabarberu vai piparmētru,” piebilst
VENDEN
izpilddirektors Aldis Škutāns.

Cik
daudz ūdens dzert? Nepieciešamais ūdens daudzums mainās atkarībā
no trim faktoriem. Ja ēdat sausu ēdienu, piemēram, sviestmaizes
vai pildītus groziņus, ir jādzer vairāk, bet, ja mielastā
pamatīgāk cienājāties ar arbūziem vai melonēm, dzert
negribēsies, jo šķidruma īpatsvars augļos sasniedz līdz pat
95 %. „Ja pa Jāņiem plānojat, piemēram, pārgājienu ar
draugiem uz mežu, tad sagādājiet vairāk ūdens, jo fiziska slodze
prasa papildu šķidruma uzņemšanu. Visbeidzot, iepazīstieties ar
laikapstākļu prognozi: ja gaidāms karsts laiks, ņemiet līdzi
daudz ūdens, it sevišķi, ja ar jums kopā būs bērni,” iesaka
uztura speciāliste.

Ko
darīt, ja tomēr pārēdāties.
Nākamajā
dienā pēc bagātīga mielasta ir ieteicams ēst mazas porcijas ar
2–4 stundu intervālu starp ēdienreizēm — tas
palīdzēs izvairīties no atkārtotas pārēšanās. Vēlams dot
priekšroku dārzeņiem, nelielam daudzumam augļu, piena produktiem,
piemēram, vājpiena biezpienam, skābpiena dzērieniem —
kefīram, paniņām —, liesai gaļai vai zivīm, kā arī
raudzīties, lai uzņemtā šķidruma daudzums būtu pietiekams —
aptuveni 30 ml uz 1 kg masas —, jo tā organismam
būs vieglāk tikt galā ar smaguma sajūtu un pārēšanās sekām.
„Smaguma sajūtu var mazināt arī zāles, bet labāk izvēlēties
dabiskus līdzekļus — ūdeni vai zāļu tēju,” piebilst
eksperte.


cīnīties ar paģirām.
Universālas
receptes nav, tomēr stipra tēja ar cukuru palīdzēs mazināt
simptomus. Tieši cukurs ir galvenais elements: nākamajā dienā pēc
pārmērīgas alkohola lietošanas ir pazemināts cukura līmenis
asinīs — šo stāvokli sauc par hipoglikēmiju, un to pavada
trīcošas rokas, galvassāpes, nespēks utt. Tādējādi stipra tēja
ar cukuru palīdz ātri atjaunot glikozes līmeni asinīs un mazināt
simptomus. Tāpat ir svarīgi dzert daudz ūdens, kas palīdz izvadīt
no organisma alkohola sadalīšanās produktus. Savukārt no
leģendārā līdzekļa pret paģirām — sālījuma —
tieši vajadzētu atturēties: mēs nevaram precīzi zināt, cik
daudz sāls tajā ir, bet, ja vēl iedzer ūdeni ar lielu nātrija
daudzumu, organisms būs pārslogots. Izvēloties ūdeni, labāk
nemesties galējībās un dot priekšroku dabīgam minerālūdenim:
tas palīdzēs atjaunot nātrija, kālija, magnija un citu elementu
līdzsvaru, bet neradīs papildu slodzi.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri