Tomātu sulas aukstā zupa
Pie aukstajām zupām no kefīra, ar vai bez bietēm, jau esam pieraduši, un tās ir sevišķi iecienītas karstajās vasaras dienās. Taču nogaršojiet arī tomātu sulas auksto zupu ar doktordesu! Izejvielas, kā arī to daudzumu, protams, varat izvēlēties pēc saviem ieskatiem, taču pēc pamatreceptes, lai pagatavotu sešas porcijas šāda spirdzinoša ēdiena vai lai atstātu to vēl arī nākamās dienas maltītei, norādīts šāds produktu daudzums.
Kartupeļus ar visu mizu izvārīju, atdzesēju, nomizoju un sagriezu kubiņos. Nolobīju olas un, tāpat kā desu, gurķus un redīsus, sagriezu kubiņos, sasmalcināju zaļumus.
Visas zupai paredzētās sastāvdaļas sajaucu, piekaisīju sāli, piparus un pārlēju ar tomātu sulu. Ēdot varam pievienot skābo krējumu. Protams, ja neesat tomātu sulas cienītāji, tās vietā varat izmantot kefīru.
Kotletes majonēzē
Lai gan majonēze nav no ieteicamākajiem produktiem, to, dažādojot ēdienkarti, varam izmantot, piemēram, gatavojot kotletes majonēzē.
Sīpolu sasmalcināju. Pienā izmērcētu baltmaizi samaisīju ar malto gaļu, sīpoliem, olu, 1 ēdamkaroti majonēzes un garšvielām. No šīs masas veidoju kotletītes, apviļāju miltos un augu eļļā apcepu no visām pusēm. Pēc tam tās pārliku tīrā pannā, pārlēju ar atlikušo majonēzi, uzliku pannai vāku un sautēju uz nelielas uguns minūtes 15. Pasniegt galdā kotletītes varam gan ar kartupeļiem, gan dārzeņiem vai citām piedevām.
Kolrābju salāti ar svaigiem
gurķiem un burkāniem
Veikalā ieraudzīju kolrābjus par draudzīgu cenu. Nekad nebiju tos pirkusi, vajadzētu taču nogaršot. Kā tos labāk pagatavot? Droši vien – veselīgāk svaigā veidā. Nesīšu vien mājās, domāšu pēc tam! Rezultātā no viena paliela kolrābja pagatavoju pat divu veidu salātus.
Kolrābju salāti ar svaigiem gurķiem un burkāniem izdevās sulīgi un garšoja ļoti labi! Notīrītus un nomazgātus kolrābjus, svaigo gurķi un burkānus sarīvēju salmiņos. Piekaisīju nedaudz sāls, pievienoju majonēzi – tās daudzums atkarīgs no dārzeņu sulīguma – un samaisīju. Gatavs!
Teksts un foto: Brigita Skaistkalne