Trešdiena, 24. decembris
Ādams, Ieva
weather-icon
+0° C, vējš 1.79 m/s, R-ZR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Gardas un sulīgas
kotletes “Nostalģija” 

   Maltajai gaļai pievienoju sasmalcinātu sīpolu un rīvētus nevārītus kartupeļus, olu, piekaisīju piparus un sāli, labi visu saklapēju. Ar mitrām rokām no masas veidoju nelielas kotletītes un no visām pusēm apviļāju rīvmaizē. Liku tās nostāvēties vismaz minūtes 15.
   Tad pannā ar uzkarsētu augu eļļu apcepu kotletes no abām pusēm līdz zeltītai garoziņai. Ieteikts gan pēc tam tās izvietot uz plāts un līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī cept gatavas (minūtes 10 – 12). Taču šoreiz tās pannā, tikai zem vāka, tāpat uz plīts, izsautēju līdz gatavībai.• 700 grami jauktās (cūkas un liellopa) maltās gaļas,
• 2 kartupeļiem,
• 1 sīpola,
• 1 olas,
• apmēram pusglāzes rīvmaizes,
bija vajadzīgi arī malti melnie pipari un sāls, kā arī augu eļļa cepšanai.

Salātu “Pienenes zied”

pagatavošanai par pamatu ņēmu sēņu salātu recepti. Vistas gaļa būtu jāizvāra, jāatdzesē un jāsagriež gabaliņos. Buljonu tad varētu izmantot zupai. Sēnes notīrīju, sagriezu un nelielā augu eļļas daudzumā sacepu. Tāpat – atsevišķi – arī nomizotus un sasmalcinātus sīpolus.
   Sieru sarīvēju uz smalkās rīves. Tomātus sagriezu kubiņos. Olas nolobīju un atdalīju tām baltumus no dzeltenumiem. Dzeltenumus sadrupināju, bet baltumus sarīvēju.
   Uz lēzenā šķīvja veidoju salātus: pirmajā kārtā izlīdzināju kūpināto vistas gaļu, otrajā kārtā – saceptās sēnes kopā ar ceptiem sīpoliem. Nākamā – rīvētā siera kārta, pēc tam – tomāti, bet virs tiem – olu baltumu kārta. Katru kārtu pārsmērēju ar majonēzes “sietiņu”. Tā kā majonēze nav no pašiem veselīgākajiem produktiem, labāk to atšķaidīt ar skābo krējumu. Olu dzeltenumiem, lai tie būtu košāki, piekaisīju mazliet karija pulvera.• 400 gramu šampinjonu,
• 2 cāļu šķiņķīši,
• 1 sīpols,
• 200 gramu siera,
• 2 vidēja lieluma tomāti,
• 3 vārītas olas, majonēze,
• zaļumi, kā arī augu eļļa cepšanai

Kafijas kēksiņi

izdevās ļoti gardi, lai gan, izlasījusi recepti, šaubījos par “sausas” šķīstošās kafijas daudzumu mīklā – vai rezultāts tādējādi nebūs stipri rūgts. Bet jāizmēģina taču ir!
    Mīkstam sviestam piekaisīju cukuru un saputoju, pa vienai, nepārtraucot putot, pievienoju olas. Pieliku medu, kefīra vietā – “Rjaženku”, kā arī piebēru šķīstošo kafiju – tiesa gan, divarpus ēdamkarotes. Visu labi sajaucu. Miltiem piekaisīju cepamo pulveri un tos pakāpeniski piesijāju kafijas masai. Atkal visu vienmērīgi samaisīju.
   Kēksu cepamās veidnes iedobītēs ieklāju papīra formiņas un tajās izdalīju mīklu – ieteikts piepildīt divas trešdaļas no to tilpuma, jo mīkla cepoties “celsies”. Taču tā vien bija, jo tās pietika tieši šim paredzētajam kēksiņu daudzumam – divpadsmit.
   Ievietoju veidni līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cepu kēksiņus minūtes 25. Gatavus atdzesēju un atbrīvoju no veidnītēm, pēc tam pārkaisīju ar pūdercukuru.• 200 gramu miltu,
• 150 gramu sviesta,
• 100 gramu cukura,
• 100 mililitru kefīra,
• 2 olas,
• 1/2 tējkarotes cepamā pulvera,
• 2 ēdamkarotes šķidra medus,
• 3 ēdamkarotes šķīstošās kafijas,
kā arī pūdercukuru pārkaisīšanai.
Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri