Ceturtdiena, 25. decembris
Ādams, Ieva
weather-icon
+-1° C, vējš 0.89 m/s, R-ZR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Liec galdā - pavasarīgas dabas veltes

Pavasarīgā noskaņojumā parasti mostas vēlme izbaudīt dabu un doties garākās pastaigās, pārgājienos vai izbraukumos ar velosipēdu. Taču nevajadzētu aizmirst par iespēju ienest pavasarīgo noskaņu mājās, eksperimentējot virtuvē. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar dzīvesstila blogeri Kristīni Šeiko piedāvā trīs idejas, kā ikdienas maltītē iekļaut pavasarīgas dabas veltes. Sparģeļi, ķērpis un saulespuķu dīgsti lieliski papildinās ierastos ēdienus, piešķirot tiem īpašu garšu un smaržu.

Brokastu
tarte ar sparģeļiem

Sastāvdaļas:

  • ½
    iepakojums “Dobeles dzirnavnieka” miltu maisījuma “Pica”

  • 1
    purava baltā daļa, sagriezta ripiņās

  • 2
    vidēji sīpoli, sagriezti ripiņās

  • 2
    ķiploku daiviņas, sakapātas

  • 2
    vidēji tomāti, sagriezti ripiņās

  • 4
    olas, sakultas

  • 200
    g siera (pēc izvēles), sarīvēts

  • 200
    – 250 g zaļo sparģeļu, cietais gals nogriezts, sparģeļi
    pārgriezti uz pusēm 


  • Sāls un svaigi
    malti pipari pēc garšas

GPatavošana:

  1. Mīklas
    pagatavošanai izmanto ½ “Dobeles dzirnavnieka” maisījumu
    “Pica”, sekojot līdzi uz paciņas norādītajai instrukcijai.
    Kad mīkla gatava, ļauj tai 10 minūtes atpūsties. 

  2. Sakarsē
    krāsni 180 grādus karstu, ietauko tartes formu.

  3. Izrullē
    mīklu, liec to formā un liekās maliņas nogriez. Piespied ar
    pirkstiem mīklu pie tartes formas un ar dakšiņu pamatnē iespied
    caurumiņus. 

  4. Kārto
    virsū sagrieztos puravus, sīpolus, ķiplokus un tomātus. Virsū
    lej sakulto olu masu, pārkaisi ar sāli un pipariem. 

  5. Virs
    olas masas kārto sarīvēto sieru un tad sparģeļu pusītes,
    pārkaisi ar pipariem un liec krāsnī cepties uz 20-25 minūtēm. 

Šokolādes
kēkss ar žāvētiem augļiem un fritētiem ķērpjiem

Sastāvdaļas:

  • 1
    iepakojums “Dobeles dzirnavnieka” maisījuma “Šokolādes
    kēkss”

  • Sauja
    žāvētu plūmju

  • Sauja
    žāvētu aprikožu

  • Sauja
    žāvētu mango

  • Sviests
    vai eļļa formas ietaukošanai 

  • Tumšā
    šokolāde glazūrai 

  • Ķērpji 

  • Eļļa
    ķērpju fritēšanai 

  • Pūdercukurs,
    ja vēlies ķērpjus padarīt saldākus 

GPatavošana:

  1. Sakarsē cepeškrāsni
    līdz 180 grādiem. 

  2. Lai pagatavotu
    kēksu, izmanto vienu “Dobeles dzirnavnieka” maisījumu
    “Šokolādes kēkss” un seko līdzi uz paciņas noradītajai
    instrukcijai. 

  3. Gatavajai masai
    pievieno klāt sagrieztas žāvētās plūmes, aprikozes un mango.
    Ar žāvētajiem augļiem vari variēt un pievienot savus
    iecienītākos. 

  4. Ietauko formiņu ar
    sviestu vai eļļu, lej mīklu formā un liec kēksu cepties 40
    minūtes. Iedurot kociņu kēksā, pārbaudi, vai tas ir izcepties.
    Ja nepieciešams, atstāj cepeškrāsnī uz vēl 5 – 8 minūtēm.
    Kad kēkss gatavs, noliec to malā, lai nedaudz atdzesētu. 

  5. Šokolādi ūdens
    peldē izkausē un ar pārtikas otiņu uzsmērē kēksam. Lai
    šokolāde ātrāk sacietētu, kēksu var ielikt ledusskapī uz 5
    minūtēm. 


  6. Ja mājās nav
    fritera, izmanto katlu, kurā ielej eļļu un sakarsē
    to. Noskalotus un nosusinātus ķērpjus liec eļļā uz
    aptuveni 5 sekundēm, lai tie nedaudz apcepas. Uzmanīgi – eļļa
    var “sparkšķēt”! Izmanto standziņas, lai ķērpjus
    ieliktu un izņemtu no katla. Kad ķērpji gatavi, izvieto tos uz
    salvetes, lai notecinātu lieko eļļu. Apber ar pūdercukuru, ja
    vēlies saldāku rezultātu. Pēc tam kārto tos virsū kēksam. 

Pavasarīga
maize ar saulespuķu dīgstiem un sieru

Sastāvdaļas:

  • 250
    g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”

  • 1
    tējk. cepamā pulvera

  • šķipsniņa
    sāls

  • svaigi
    malti melnie pipari pēc garšas

  • divas
    saujas ar saulespuķu dīgstiem

  • 90
    g nogatavināta cietā siera, sagriezts mazos gabaliņos

  • 200
    g grieķu jogurta

  • 70
    ml olīveļļas

  • 2
    vidējas olas

  • 10
    g siera, ko sarīvēt maizes “cepurei”

GPatavošana:

  1. Sakarsē
    krāsni 180 grādus karstu. Bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri,
    sāli, piparus, saulespuķu dīgstus un cieto sieru. 

  2. Citā
    bļodiņā sakuļ olas, pievieno grieķu jogurtu un olīveļļu.
    Masai pievieno miltu maisījumu un samīca visu viendabīgā masā. 

  3. Ieliec
    formā cepamo papīru, ieklāj mīklu un liec cepties krāsnī 45
    minūtes. Maize ir gatava, kad tā kļuvusi zeltaina un iekšpusē
    ir izcepusies. Gatavību var pārbaudīt ar kociņu. Uzkaisi maizei
    sarīvēto cieto sieru un cep vēl 3 minūtes, lai siers izkūst.
    Maizi atdzesē, sagriez un pasniedz. 

  4. Dekoram
    var izmantot pāri palikušos dīgstus. 

Lai
saulainas Lieldienas!

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri