Ceturtdiena, 25. decembris
Stella, Larisa
weather-icon
+1° C, vējš 3.13 m/s, R-DR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Ķirbju biezzupa ar garnelēm

Lai gan ķirbis ir pasaules lielākā oga, mēs to vairāk esam pieraduši uztvert kā dārzeni. Man viena koši oranža oga bija saglabājusies mājās kopš pagājušā gada ražas – tagad, tuvojoties jaunajai dārzu sezonai, nolēmu no tās ko gardu pagatavot. Neesmu ķirbju cienītāja, tādēļ piemeklēju recepti, kas krasi atšķiras no tradicionālajiem ķirbjiem marinādē – pagatavoju ķirbju biezzupu ar garnelēm.
Zupai nepieciešams:
500 g ķirbja, 150 g garneļu bez čaulām, 1 sīpols, 2 ēdamkarotes eļļas, 700 ml ūdens, 1 dārzeņu buljona kubiņš, 125 g saldā krējuma, nedaudz čilli piparu,
sāls, cukurs, malti melnie pipari.
Ķirbēnu nomizoju un sagriezu kubiņos. Arī sīpolu nomizoju un smalki sagriezu. Katliņā, kurā grasījos vārīt zupu, uzkarsēju ēdamkaroti eļļas un apcepu sagrieztos sīpolus. Tad pievienoju ķirbja gabaliņus un turpināju cept. Tad visam pievienoju ūdeni un dārzeņu buljona kubiņu, katliņam uzliku vāku un vārīju aptuveni 20 minūtes, līdz ķirbis mīksts.
Vārītos ķirbjus nedaudz atdzesēju un ar blenderi sastrādāju biezenī. Visu atkal uzvārīju,  pievienojot arī saldo krējumu. Pēc garšas pieliku sāli, cukuru un piparus.
Uz pannas apbrūnināju garneles, kurām uzbēru čilli piparus. Tā kā zupa bija gatava, lēju to bļodiņā, virsū liku apceptās garneles un pārkaisīju uz palodzes izaudzētos smalki sagrieztos sīpollociņus. Iesaku šo recepti pamēģināt, jo tā bija vienkārši pagatavojama un man garšoja!

Garšīgas un maigas man sanāca
lapiņpankūkas bez miltiem
pēc receptes, ko izlasīju internetā.

Svētdienas rītos, kā ierasts, bērniem gatavoju pankūkas, un to biju apsolījusi arī šosvētdien. Kad atvēru virtuves skapīti, izrādījās, ka miltu burciņā palicis pavisam maz. Ko darīt? Pankūkas apsolītas, tādēļ ņēmu savu viedtālruni un steidzīgi meklēju, kā izlīdzēties bez miltiem, un atradu…
Man bija nepieciešamas:
5 olas, 0,5 l piena, 5 – 6 ēdamkarotes kartupeļu cietes, 1 ēdamkarote eļļas,
cukurs pēc garšas, ievārījums vai cits pildījums pēc savām vēlmēm.
Tas viss man mājās bija, tādēļ priecīgi ķēros pie darba. Sakūlu olas ar cukuru. Tad tām, pakāpeniski maisot, lai nebūtu kunkulīšu, pievienoju kartupeļu cieti. Pielēju pienu un eļļu un visu vēlreiz kārtīgi samaisīju. Mīkla bija šķidra, tādēļ ļāvu tai 15 minūtes pastāvēt.
 Uzkarsēju pannu, uzlēju pavisam nedaudz eļļas un pankūciņas cepu tikai no vienas puses. 
 Izceptās pildīju ķiršu ievārījumu, satinu un kārtoju uz cepampannas, pārziedu ar kausētu sviestu un ieliku vēl līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 10 – 15 minūtēm. Receptē bija norādīts, ka pankūciņas iespējams pildīt arī ar biezpienu, kam pievienots cukurs un viena ola, var likt klāt arī rozīnes. Tad pirms likšanas cepeškrāsnī tām vēl pārsmērē arī skābo krējumu.
Manas pankūciņas izdevās maigas un sātīgas, bērni atzina par ļoti garšīgām. Izmēģiniet!
                          Teksts un foto: Aivita Lizdika

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri