Sena
paruna vēsta, ka vīrieša mīlestība iet caur vēderu, tāpēc,
lai, svinot Valentīndienu, izdotos pārsteigt mīļoto ar sātīgu
un garšīgu mājās gatavotu maltīti, pavāre un uztura speciāliste
Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības
tīklu ELVI piedāvā divas receptes Mīlestības svētku
svinētājiem. Lai arī receptes izstrādātas, domājot par to, kā
svētkos īpaši iepriecināt stiprā dzimuma pārstāvjus, gardos
ēdienus noteikti novērtēs arī dāmas!
Cūkgaļas
fileja ar vieglo mārrutku mērci
Sastāvdaļas
~500
g cūkgaļas filejas (gaļu pirms gatavošanas paturiet istabas
temperatūrā)
10-12
timiāna zariņi
2
rozmarīna zariņi
1
ēdamk. rapšu eļļas
sāls,
melnie pipari pēc garšas
2
ēdamk. citronu sulas
250
g turku jogurta
2
ēdamk. mārrutku
1
ēdamk. citronu sulas
1
tējk. kaltēta oregano
1/4
tējk. maltā koriandra
sāls,
melnie pipari pēc garšas
svaigi
vai cepti dārzeņi pasniegšanai
Pagatavošana
-
Sakarsējiet
cepeškrāsni līdz 180 grādiem un izklājiet cepeškrāsns pannu
ar cepamo papīru. Izkārtojiet uz cepampapīra timiāna un
rozmarīna zariņus. -
Cūkgaļas
fileju ierīvējiet ar eļļu, citrona sulu, sāli un pipariem. -
Uz
sakarsētas sausas pannas strauji apcepiet fileju no katras puses
aptuveni 2 minūtes. -
Tad
lieciet fileju uz cepampannā izkārtotajiem timiāna un rozmarīna
zariņiem, dažus timiāna zariņus uzlieciet filejai virsū,
iespiežot tos gaļā. Filejas gabalus var aptīt ar diegu, timiāna
zariņus pietinot klāt gaļai. -
Sagatavotās
filejas lieciet cepeškrāsnī uz 20-25 minūtēm. Izņemiet no
cepeškrāsns un ietiniet fileju folijā uz ~10 minūtēm, lai gaļa
atpūstos. -
Pagatavojiet
mērci, bļodā samaisot jogurtu, mārrutkus, citrona sulu, oregano,
koriandru, sāli un piparus. -
Pasniedziet
fileju kopā ar iecienītiem dārzeņiem un pagatavoto
jogurta-mārrutku mērci.
Vieglā
sarkanā samta kūka
Sastāvdaļas
(kūkai 18-22cm diametrā)
130
g kviešu miltu
1/2
tējk. cepamā pulvera
1/4
tējk. sodas
1
ēdamk. kakao pulvera
80
g medus
50
g biešu sulas
130
g paniņu
1
ola
45
g rapšu eļļas
360
g krēmsiera ar samazinātu tauku saturu (var lietot pilnpiena
krēmsieru)
80
ml saldā krējuma
2
ēdamk. pūdercukura
2
ēdamk. biešu sulas
svaigas
avenes rotāšanai
Pagatavošana
-
Sakarsējiet
cepeškrāsni līdz 170 grādiem. -
Ietaukojiet
cepamo formu 18-22 cm diametrā. -
Lielā
bļodā sajauciet eļļu, olu un medu. Pievienojiet sodu, samaisiet. -
Atsevišķā
traukā samaisiet miltus, kakao un cepamo pulveri, visu pievienojiet
eļļas maisījumam. -
Masai
pievienojiet biešu sulu un paniņas, visu kārtīgi samaisiet līdz
viendabīgai konsistencei. -
Lejiet
mīklu cepamajā formā un cepiet ~40 min, līdz, iedurot mīklā
kociņu, piet tā vairs nepaliek mīklas daļiņas -
Atdzesējiet
un gareniski pārgrieziet biskvītu uz divām daļām. -
Gatavojot
krēmu – saputojiet krēmsieru, saldo krējumu un pūdercukuru līdz
stingrai masai. Putošanas beigās pievienojiet biešu sulu (tā
piešķirs krēmam rozā krāsu). -
Uzsmērējiet
uz vienas biskvīta daļas aptuveni pusi no krēma, tad lieciet tai
virsū otro biskvīta daļu un ar atlikušo krēmu apsmērējiet
kūkas virspusi un malas. -
Lieciet
kūku ledusskapī vismaz uz 8-10 stundām, labāk uz nakti. -
Pirms
pasniegšanas rotājiet ar svaigām avenēm vai citiem dekoriem un
baudiet!