Pavasarī: iedzīvotāji gaida pirmos vitamīnus.
Pavasarī: iedzīvotāji gaida pirmos vitamīnus
Tie, kam pavasarī patīk svaiga, vitamīniem bagāta produkcija, jau paspējuši nogaršot kļavu sulas. Egons Vārtukapteinis no Ziemeru pagasta gaida, kad varēs tecināt bērzu sulas. To tāpat kā citi lauku cilvēki viņš tradicionāli darot katru pavasari.
“Vēl jau nedaudz par agru, jo zeme sasalusi un sulas netek. Viss ir atkarīgs no tā, kādi būs laika apstākļi,” laikrakstam stāsta E.Vārtukapteinis.
Viņš saka, ka lietderīgāk esot tecināt bērzu sulas, jo, atšķirībā no kļavu sulām, tās var uzglabāt.
“Bērzu sula ir garšīga, īpaši vasarā, kad ir siena vai malkas griešanas talka,” saka E.Vārtukapteinis. Parasti lielāki sulu krājumi esot krustdēlam Valdim.
“Viņam ir labs pagrabs, kur sulas var ilgi uzglabāt, un biežāk jāaicina talcinieki,” skaidro Ziemeru pagasta iedzīvotājs.
Viņš bērzu sulai parasti pievienojot citrona miziņu un garšvielas, arī rozīnes. E.Vārtukapteinim parasti bērzu sulu krājumi glabājoties arī vasarā.
“Es nezinu, kādā mēness fāzē labāk urbt sulas. Ievēroju to, ka sulas jāurbj saules pusē, tad tās sāk ātrāk tecēt,” apgalvo viņš. Citi sulu tecinātāji atzīst, ka sulas jāurbj pilnā mēness fāzē, jo tad tās ir īpaši noderīgas veselības uzlabošanai.