Svētdiena, 28. decembris
Inga, Ivita, Irvita, Ingeborga
weather-icon
+1° C, vējš 4.47 m/s, ZR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

182 uzņēmēji no Latvijas izteikuši gatavību piedalīties kulinārā tūrisma maršruta veidošanā

Novembra beigās noslēdzās uzņēmēju –
ražotāju, pakalpojuma sniedzēju pieteikšanās dalībai pārrobežu
kulinārajā ceļā “Livonijas garša”, kas top projektā
“Livonijas kulinārais ceļš”. Šobrīd savu gatavību
līdzdarboties ir izteikuši 182 Latvijas uzņēmēji – 110 Vidzemē,
72 Kurzemē un Rīgas apkārtnē, savukārt Igaunijā ir saņemti 110
pieteikumi. Pieteikušies arī Alūksnes un Apes novadu uzņēmēji,
informē kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko
attiecību speciāliste Zane Kaķe. Starp pieteiktajiem vairāk ir
“gardēžu pieturvietas”– restorāni, krodziņi, viesu nami,
bet nedaudz mazāk ražotāju.

Pie kulinārā tūrisma ceļa “Livonijas garša”
veidošanas strādā Latvijas pārstāvji no Vidzemes plānošanas
reģiona un Latvijas Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs”,
bet Igauniju pārstāv Igaunijas Lauksaimniecības un tirdzniecības
kamera, Igaunijas Lauku tūrisma asociācija, Jegeva pašvaldības
attīstības un uzņēmējdarbības centrs, Tartu pašvaldības
tūrisma organizācija un Valgas pašvaldības attīstības aģentūra.

4. un 5. decembrī Valmierā, vairāku darba grupu
sanāksmēs tikās projekta “Livonijas kulinārais ceļš”
pārstāvji no Latvijas un Igaunijas, kā arī projekta teritorijā
iesaistītajām pašvaldībām. Partneri lēma, kā līdz 2020. gadam
radīt spēcīgu gastronomiskā tūrisma piedāvājumu Latvijā un
Igaunijā – zīmolu “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste
HansEATica”, kas ļaus ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un
baudīt sezonālus, vietējos produktus.

Šobrīd visi projektā iesaistītie – mazie
pārtikas ražotāji un ēdinātāji kā lielu projekta iespēju
saskata “tīklošanos”, lai rastu jaunas sadarbības iespējas un
varētu apmainīties ar pieredzi ne tikai savā reģionā, bet arī
ar kaimiņiem Igaunijā un Latvijā. Projekta uzdevums ir veidot
partnerības un izskaust neveselīgu uzņēmēju savstarpējo
konkurenci.

2018. gadā, lai nodrošinātu jaunu zināšanu un
prasmju iegūšanu, notiks reģionu mēroga semināri Kurzemē un
Vidzemē, kur tūrisma un ēdināšanas pakalpojuma sniedzēji un
ražotāji varēs iegūt iedvesmu jaunām idejām, kas palīdzēs
uzlabot vai papildināt esošo piedāvājumu ēdienkartēs,
pakalpojumos un produktos. Savukārt, lai veidotu sadarbību starp
tūrisma, ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem un pārtikas
ražotājiem Latvijā un Igaunijā, kulinārajos maršrutos
iesaistītajiem tiks organizēti izglītojoši semināri,
meistarklases un pieredzes braucieni. Jau nākošā gada pavasarī
mazie ražotāji un krodziņu, restorānu, viesu namu pārstāvji no
Latvijas dosies uz Igauniju, lai smeltos noderīgas zināšanas un
mācītos no igauņu uzņēmēju veiksmes stāstiem.

Projekta vadības grupas sanāksmē, klātesot
pieaicinātiem augsta līmeņa valsts pārvaldes ekspertiem no
Latvijas un Igaunijas, sanākušie tika informēti par katra lomu un
pienākumiem projektā, par plānotajām aktivitātēm un
paredzamajiem rezultātiem. Vadības grupā iesaistītie uzzināja
arī par projektā paveikto – dalībnieku atlases kritērijiem un
saņemto pieteikumu skaitu kulinārajam ceļam “Livonijas garša”,
dalībnieku vēlmēm, viņu pakalpojumu un produktu attīstīšanā,
kā arī mārketinga un komunikāciju pasākumiem. Vadības grupas
sanāksmē tika spriests, kā ar projekta palīdzību sasniegt daudz
praktisku rezultātu, kas būtu paliekoši arī pēc projekta
noslēguma.

Reģionālais ”gardēžu ceļš” “Taste
HansEATica” papildinās lielo kulinārā tūrisma ceļu “Livonijas
garša”. Lai Vidzemē un Dienvidaustrumigaunijā taptu atpazīstams
un ceļotājiem saistošs piedāvājums, Amatas, Beverīnas,
Burtnieku, Valmieras, Pārgaujas, Jegevas, Tartu, Valgas pašvaldību
pārstāvji un tūrisma vadītāji, uzņēmēji un Vidzemes
plānošanas reģiona speciālisti lēma, ar kādu kulināro
festivālu un meistarklašu palīdzību bagātināt gastronomisko
piedāvājumu un zīmola “Taste HansEATica” atpazīstamību 2018.
un 2019. gadā. Dalībnieki nolēma, ka divos gados maršrutos “Taste
HansEATica” iesaistītie uzņēmēji tiks pārstāvēti divpadsmit
kulināros festivālos un piedalīsies desmit plašai publikai
atvērtās “garšas amatnīcās” – darbnīcās gan Latvijā,
gan Igaunijā.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri