Plāno sākt vērienīgu projektu: jauna ceha celtniecību. SIA “Līzespasts”, kas darbojas Trapenes pagastā, kopš jūlija nogales notiek intensīvs darbs – pārsvarā ražo gurķu konservus.
Plāno sākt vērienīgu projektu: jauna ceha celtniecību
SIA “Līzespasts”, kas darbojas Trapenes pagastā, kopš jūlija nogales notiek intensīvs darbs – pārsvarā ražo gurķu konservus.
Dienā ražotnē vienā maiņā pārstrādā četras tonnas gurķu, ko galvenokārt piegādā vietējie dārzeņu audzētāji. No visas uzņēmumā ražotās produkcijas gurķiem un sulām ir vislielākais pieprasījums, labi pērk arī kāpostus. “Šogad plānojam sagatavot apmēram 50 tonnas gurķu – tādu pašu apjomu kā pērn,” laikrakstu informē SIA “Līzespasts” direktors Edgars Paipala.
Uzņēmuma tehnoloģe Ilze Gaidele stāsta, ka gurķus gatavojot dažādā tarā, sākot ar 0,5 litru burkām. Pircēji visvairāk iecienījuši gurķus trīs litru fasējumā.
“Gurķus realizējam burkās arī ar skrūvējamiem vāciņiem. Gurķiem un kabaču salātiem ir jauns dizains etiķetēm, tas pakāpeniski būs arī pārējiem produkcijas veidiem,” apgalvo I.Gaidele. Plašākā apjomā šogad tikšot ražoti “Kabaču salāti” un “Latgales salāti”, piedāvāšot arī ābolu un cidoniju sulu. Iespējams, rudenī ražos dzērveņu sulu.
“Kad gurķu ienākšanās laiks beidzas, uzņēmums darbu turpina – pārstrādā dažādus dārzeņus un ogas. Ziemā tās galvenokārt ir bietes, ķirbji un mārrutki,” apstiprina E. Paipala.
Uzņēmums kopumā ražo apmēram 30 produkcijas veidu.
E.Paipala pozitīvi vērtē, ka pagājušajā gadā izdevies sakārtot noliktavu saimniecību, veikt remontdarbus vecajā cehā. Patlaban domājot par vērienīga projekta izstrādi – jauna ceha būvniecību un iekārtu iegādi. “Tāpēc šobrīd neplānojam jaunu produkcijas veidu ražošanu, kamēr nebūsim īstenojuši šo ieceri,” apgalvo E.Paipala. Uzņēmums darbojas vairāk nekā 20 gadus. Tajā nodarbināti apmēram 20 strādājošie. Paredzēts, ka apmēram līdz pusseptembrim darbs būs organizēts divās maiņās.
E. Paipala novērtē, ka uzņēmuma darbību šobrīd nevarot uzskatīt par stabilu. “Drīzāk teiktu, ka uzņēmums atrodas slidenā situācijā. Tikpat labi tā šodien ir laba, bet rītdien var būt slikta, garantiju nekad nebūs,” atzīst E. Paipala. Tomēr viņš uzskata, ka nodarboties ar dārzeņu un ogu pārstrādi neesot neizdevīgi.
“Ja kaut ko nopietni dara, tad ir vērts strādāt,” apgalvo
E.Paipala. Tiekot domāts arī par tirgus paplašināšanu. Uzņēmums produkciju realizē Alūksnes, Cēsu un Valmieras, Rīgas un citos rajonos. “Tirgus iespēju nekad nevar būt par daudz. Neuzskatu, ka produkcijas realizācija mums sagādātu problēmas, netraucē arī konkurence,” spriež uzņēmuma direktors.
Viņš ir pārliecināts, ka, iestājoties Eiropas Savienībā, būšot tikai ieguvēji. Svarīgākais, ka vajadzēs pilnveidot darbu un attīstīt ražošanu.