Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Teātra kritiķe atzinīgi vērtē Ziemeru muižas teātra izrādi

22. jūlija vakarā Ziemeru muižā pirmizrādi piedzīvoja muzikāla izrāde “Sapnis vasaras naktī”, kas ir režisores Ditas Balčus iecerētā muižas teātra projekta aizsākums. Teātra kritiķes un zinātnieces Gunas Zeltiņas sniegusi savu recenziju par izrādi Ziemeru muižā. Pilnā versijā recenzija – kroders.lv

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Nav, protams, tā, ka par muižas teātri Latvijā nekas nav dzirdēts. Izsenis dzimtas, kam ir piederējušas muižas vai pilis, ir rīkojušas tur teātra izrādes un koncertus, visbiežāk sakarā ar kāda dzimtas locekļa jubileju vai kādu citu īpašu notikumu. Tās ir rīkojusi arī no Ziemeriem netālās Alūksnes pils īpašnieku Fītinghofu dzimta, kuras pārstāvis Oto Hermanis fon Fītinghofs ir Latvijā pirmā stacionārā profesionālā teātra – Rīgas Pilsētas (Vācu) teātra – dibinātājs (1782). Arī mūsdienās atjaunotajās pilīs un muižās tiek rīkoti gan koncerti, gan izrādes un festivāli. Tomēr režisores Ditas Balčus izlolotais muižas teātra projekts ir pirmreizējs, jo tas paredz regulāru un pastāvīgu teātra izrāžu un koncertu rīkošanu, uzaicinot profesionālus māksliniekus, jaunus talantus, vieskolektīvus, u. tml. Mērķis ir aktivizēt un padarīt krāsaināku vietējās kopienas dzīvi, izveidot jaunu kultūras telpu, kura piesaista ne tikai ar atjaunoto senatnīgo interjeru, bet arī ar radošām idejām un garīgo enerģiju. Lai gan arī mākslinieciski atjaunotajai Ziemeru muižas videi ar īpaši piemeklētām mēbelēm, senatnīgiem svečturiem, gleznām, grāmatām, gobelēniem, teātra kostīmiem un rekvizītiem, kas atjautīgi izvietoti visās muižas telpās, ir liela nozīme īpašas atmosfēras radīšanā,” raksta G. Zeltiņa.

Viņi atzinīgi novērtē pārdomāto un sabalansēto izrādi, kur līdzās pazīstamiem māksliniekiem precīzi un pārliecinoši darbojas topoši talanti, kuri tikai uzsāk savu ceļu mākslā, ir veiksmīgs pieteikums režisores Ditas Balčus jaunajam teātra modelim, kas sniegs savu nozīmīgu artavu reģionālās kultūrvides attīstībā, un ne tikai. Vietējā pašvaldība to jau ir atbalstījusi, un pārpildītā Ziemeru muižas zāle un skatītāju atsaucība apliecināja tā nepieciešamību.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.