Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Sestdien uz “Pļaujas svētkiem Ottesmuižā” Alūksnes novadā

Sestdien, 9. septembrī, Viktora Ķirpa Ates muzejā “Vidzemes lauku sēta” Alūksnes novadā svinēs ikgadējos “Pļaujas svētkus Ottesmuižā”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tā būs Vidzemes zemnieku lauku sētas darbu darīšana, dziedāšana, dancošana un andelēšanās vairāku stundu garumā. Svētku atklāšana jau pulksten 11.00 kopā ar Jaunlaicenes folkloras kopu “Putnis” un Medņevas etnogrāfisko ansambli.

Pēc tam ikvienam būs iespēja ne tikai vērot, bet arī iemēģināt savu roku dažādu darbu darīšanā.  Saimes mājas pagalmā varēs palīdzēt kartupeļu rīvēšanā un kāpostu skābēšanā. Turpat pretī rijā – labības kulšana ar spriguļiem. Pie klēts varēs pārbaudīt, cik spēka vajag graudu malšanai ar rokas dzirnavām. Allaž liela apmeklētāju interese ir par motoršķūni, pie kura varēs vērot labības kulšanu ar kuļmašīnu, gluži kā senos laikos.

Svētkos piedalīsies vairāki amatnieki, kas ierādīs specifiskus, ar lauku sētas ikdienas dzīvi saistītus, darbus. Tā smēdē kalējs un amata meistars Laimonis Bāliņš demonstrēs kalšanas darbus un ikvienu aicinās pamēģināt cilāt smago kalēja āmuru. Ratnīcā Laimonis Lapsa grebs koka karotes. Pie labības šķūņa būs ādas apstrādes meistara Andra Ločmeļa darbnīca. Būs arī keramikas darbnīcas – pie saimes mājas amata meistars Uģis Puzulis ikvienam ierādīs podniecības pamatiemaņas, savukārt jaunais keramiķis Kristaps Braslis visus gaidīs pie smēdes. Pie saimes mājas varēs redzēt, kā top Daces Brūniņas klūdziņu pinumi, bet saimes mājā kopā ar zemnieku saimniecības “Jaungrēveles” saimnieci Natāliju Kaktiņu ikviens varēs gatavot vaska sveces.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pļaujas svētki arī šogad aizritēs kopā ar tautas lietišķās mākslas meistariem. Alūksnieši, Tautas lietišķās mākslas studija “Kalme”, ar saviem darbiem un īpašu loteriju būs laidara ēkā, savukārt kaimiņi gulbenieši – Tautas lietišķās mākslas studija “Sagša” un Laimdotas Kliesmetes keramikas darbi būs atrodami starp smēdi un ratnīcu. Laidara ēkā būs arī Gulbenes novada Beļavas tautas nama mākslas studijas “Krāsu prieks” gleznu izstāde “Vasaras izskaņā” un radošās darbnīcas.

Pļaujas svētkos jau tradicionāla ir sadarbība ar jauniešiem. Šogad pie zirgu inventāra šķūņa ar saviem darbiem būs sastopami Alūksnes novada mazpulcēni, bet laidara nojumē uz radošām aktivitātēm aicinās Alekseja Grāvīša Liepnas pamatskolas skolēnu pašpārvalde.

Kārtīga rudens darbu talka nevar iztikt bez gardumiem un maltītes. Tā lauku sētas teritorijā varēs atrast ugunskuru, kur izcept īpaši gardu maizi uz iesma un ar kādu zapti to nogaršot. Pie pūnītes  dīķmalā vārīsies Vidzemes lauku sētas zupa un cepsies jērs. Savukārt pie klēts varēs degustēt zemnieku saimniecības “Kotiņi” produkciju.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viens no centrāliem notikumiem, kuram uzmanību pievērš katrs svētku apmeklētājs un daudzi arī izmēģina savus spēkus, ir umurkumurs. Tas lauku sētas viducī, piekalnītē pie pirts, sāksies pulksten 12.30. Sasniegt staba galu nemaz nav tik viegli, taču katru gadu tas apņēmīgākajiem izdodas. Svētkos notiks arī amatnieku un mājražotāju tirdziņš, un būs apskatāmi zemnieku saimniecības “Dzelzavieši” trušu un putni.

Pēc lauku sētas darbiem, pulksten 12.50 saimes mājas pagalmā skaists deju uzvedums “Saimes talka”, kurā piedalīsies divi deju kolektīvi ar vienādu nosaukumu – Garkalnes pagasta “Saime” un Daugavpils “Saime”. Savukārt pulksten 14.00 svētku noslēgumā ar Rūdolfa Blaumaņa lugu “Trīnes grēki” viesosies Cēsu teātris.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.