Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Pilsētas svētkos Alūksnes novada muzejs aicina uz tikšanos

Alūksnes pilsētas svētku ietvaros 4.augustā plkst.15:00 Alūksnes novada muzejs aicina uz tikšanos ar Pasaules latviešu mākslas centra vadītāju Kārli Kanderovski sarunā par novadnieku Ojāra un Silvijas Šteineru devumu mākslā un mākslas stiliem, kurus viņi pārstāv. Kopīgi aplūkosim izstādi “Ojārs un Silvija. Atgriešanās” un atskatīsimies uz laiku, kad Ojāra un Silvijas tēvs Kārlis Šteiners piedalījās Alūksnes pilsētas tiesību iegūšanā un pilsētas attīstībā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Visu savu dzīvi Ojārs Šteiners ir domājis par dzimto pilsētu – Alūksni. Abi ar māsu Silviju dzimuši Alūksnē, bet Otrā Pasaules kara laikā ar ģimeni devušies bēgļu gaitās uz Vāciju, vēlāk emigrējuši uz Ameriku. Jau no bērnības Ojārs un Silvija aizrāvušies ar zīmēšanu, tāpēc talantu turpinājuši attīstīt arī svešumā. Ojārs Šteiners par savu glezniecības stilu pieņēma abstrakto ekspresionismu, stilu, kurā viņš turpina darboties mūsdienās. Viņš ir gleznotājs un grafiķis. Strādājis eļļas un akrila, litogrāfijas, oforta, asējuma, koka un linogriezuma tehnikās. Darinājis dekorācijas Čikāgas latviešu teātra iestudējumiem. Spilgti laika liecinieki ir Vācijas bēgļu nometņu laika tapušie darbi. Savukārt Silvija Šteinere, lai gan bijusi abstraktā ekspresionisma glezniecības pārstāve, darbojusies arī citos virzienos, ko varētu raksturot kā sava veida lirisko abstrakciju. Desmit gadus viņa bija apģērbu dizainere un modes ilustratore. Ilustrējusi 16 grāmatas, pasniegusi latviešu mākslas vēsturi Čikāgas latviešu skolās. Gleznojusi eļļas tehnikā, pievērsusies pasteļiem un eļļas pasteļiem. Figuratīvā gleznotāja, abstraktā ekspresioniste.

Alūksnes novada muzejā aplūkojamā izstāde “Ojārs un Silvija, Atgriešanās” parāda, kā divi mākslinieki, brālis un māsa, pieņēma avangardu, ieveda to savās jaunajās mājās svešā krastā, kā viņi ienesa un iekļāva senās pasaules mākslas tradīcijas jaunajā vidē, kas strauji mainījās.

Izstāde tapusi sadarbībā ar “Pasaules latviešu mākslas centru”, kas darbojas Cēsīs ar mērķi: veicināt mākslas vērtību saglabāšanu, ko radījuši latviešu mākslinieki, kuri Otrā Pasaules kara laikā devušies bēgļu gaitās, kā arī ārzemēs

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pirmās brīvvalsts laikā Ojāra un Silvijas tēvs Kārlis Šteiners sniedza lielu ieguldījumu Alūksnes pilsētas tiesību iegūšanā, darbojās dažādās Alūksnes organizācijās, no 1925. līdz 1934. gadam bija Alūksnes pilsētas galva, līdz 1940. gadam darbojās Alūksnes pilsētas valdē.

Alūksnes pilsētas svētku ietvaros pasākuma apmeklējums ir bez maksas.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.