Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Pēta Alūksnes novada zīļu vainagus

Pagājušajā nedēļā Alūksnes novadā – Alūksnes muzejā, Bejas novadpētniecības centrā, Zeltiņu vēstures krātuvē un Jaunlaicenes muižas muzejā – viesojās pārstāves no biedrības “Latvietes pūrs”, kas realizē projektu “Zīļu vainagi Vidzemes muzejos”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Ilustratīvs foto. Foto: http://www.ziluvainags.lv

Kā pastāstīja biedrības vadītāja Aivita Heniņa, projekta mērķis ir veicināt kultūras mantojuma pieejamību, sagatavojot apkopojumu par zīļu vainagiem Vidzemes un Zemgales muzeju krātuvēs. “Veicam detalizētu  šo vainagu aprakstu un fotofiksāciju  – no kādiem materiāliem tie gatavoti, no kādiem audumiem šūti, kādu krāsu materiāli izmantoti, cenšoties fiksēt pat krāsu toni, lai darinātājiem būtu vieglāk piemeklēt materiālus, veidojot jaunus vainagus,” saka A. Heniņa.

Pērn biedrība jau īstenoja projektu, kā gaitā pētīja zīļu vainagus Kurzemes muzejos un veidoja Kurzemes muzejos esošo zīļu vainagu elektronisko katalogu un datubāzi, tādi taps arī Vidzemes un Zemgales muzeju zīļu vainagiem.

A. Heniņa ir pateicīga Alūksnes novada muzeju darbiniekiem par atsaucību un ieinteresētību kopējā sadarbībā, taču viņai neizpratni radījis kultūras darba organizācijas modelis novadā. “Neizpratni rada pašvaldības nevēlēšanās saprast, ka muzejam,  bibliotēkai un tautas namam ir katram savas funkcijas. Darbiniekiem jāveic dubults darbs, bet apmeklētājiem, kuri, piemēram, vēlas apskatīt pagasta muzeju, ir obligāti jāpiesakās, jo ir dienas un stundas, kad muzejs ir slēgts, jo darbinieks veic funkciju citā darba vietā. Esmu bijusi kultūras iestādēs Kurzemē un Zemgalē, bet nekur nav tāda situācija kā Alūksnes pusē. Nezinu, no kurienes šāda pieredze. Mēģināju rēķināt, cik pašvaldība varētu ieekonomēt, jo šo reorganizāciju šā gada sākumā veica ekonomisku apsvērumu dēļ, bet nekas daudz man tur nesanāca,” savos vērojumos dalās A. Heniņa.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.