Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Alūksnes un Gulbenes novadu dejotājiem – seminārs

Latviešu skatuviskās dejas dejotāji sākuši ceļu uz 2023. gada Dziesmu un Deju svētkiem un laikā līdz 6. jūnijam dažādas Latvijas vietās, tostarp arī Alūksnē, notiks deju kolektīvu metodiskie semināri XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku deju lieluzveduma “Mūžīgais dzinējs” repertuāra pārbaudei un tā apguvei.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Repertuāra pārbaude

Semināru mērķis ir nodrošināt latviešu skatuviskās dejas kolektīvu gatavošanos un repertuāra pilnvērtīgu apgūšanu deju lieluzvedumam “Mūžīgais dzinējs”. Deju autori un novadu virsvadītāji kopā ar kolektīvu vadītājiem semināru noslēgumā pārrunās turpmākos soļus repertuāra apguves pilnveidei, lai turpinātu gatavošanos XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem.Alūksnē seminārs notiks piektdien, 20. maijā un tajā piedalīsies 12 Alūksnes novada un 15 Gulbenes novada deju kolektīvi. Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte stāsta, ka, ņemot vērā pandēmijas laiku un sarežģīto iespēju kolektīviem mēģināt, tā būs repertuāra pārbaude, tikai bez tradicionālās vērtēšanas, kad deju kolektīviem piešķir punktus un pakāpes. Tā notiks pēc trim kritērijiem – repertuārs ir apgūts, nav apgūts vai ir daļēji apgūts.Deju kolektīvu sniegumu vērtēs žūrija – Deju svētku virsvadītāji Jānis Ērglis, Jānis Purviņš, un Gunta Skuja, kā Alūksnes un Gulbenes novadu deju apriņķu virsvadītājas Lāsma Skutāne un Zaiga Mangusa.

Dejos līdz pusnaktij

“Repertuāra pārbaude sāksies 19.30 vakarā un ilgs līdz pat pusnaktij. Tā norisināsies divās daļās
– pirmajā savu sniegumu rādīs vidējās paaudzes (E grupas) un senioru deju kolektīvi. Sekos gandrīz divu stundu pauze, kad žūrijai būs pārrunas ar kolektīvu vadītājiem, un mēģinājums kolektīviem, kas dejos otrajā daļā, un otrā daļa – repertuāra pārbaude jauniešu (C un B grupa) un vidējās paaudzes (D grupa) deju kolektīviem. Pēc tam atkal – pārrunas un uz draudzīgas nots šķirsimies tikai pēc pusnakts,” stāsta S. Eglīte.Viņa uzsver, ka tikšanās visiem deju kolektīviem ir pats jaukākais. Šādas repertuāra pārbaudes uzlabo kvalitāti un ir tikai par labu dejotāju sniegumam.Katrs kolektīvs dejos divas dejas no uzveduma “Mūžīgais dzinējs” repertuāra. Vienu – izlozes, kas notika divas nedēļas pirms skates, un otru – izvēles deju. Izņemot D grupu, kas dejos pa vienai uz skatuves, tiks veidoti divi deju laukumi un paralēli dejos divi kolektīvi – viens zālē un otrs uz skatuves.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.