Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

2020. gadā rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 1,7 %

2020. gadā salīdzinājumā ar 2019. gadu rūpniecības produkcijas apjoms1 pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 1,7 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

To ietekmēja apjoma kritums apstrādes rūpniecībā – par 1,2 % un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 7,2 %. Savukārt, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija pieaugums par 8,7 %.

Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma samazinājumu 2020. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ietekmēja Covid-19 pandēmija, īpaši tās 1. vilnis pavasarī, un ar to saistītie nelabvēlīgie faktori – ražošanas pārtraukšana (dīkstāve), produkcijas pieprasījuma samazināšanās (sadarbības partneru un klientu darbības pārtraukšana), slēgto robežu ietekme uz materiālu piegādi un saražotās produkcijas eksportu, īpaši tādās nozarēs kā automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana (produkcijas izlaide saruka par 17,3 %), tekstilizstrādājumu ražošana (samazinājums par 11,2 %), apģērbu ražošana (–8,3 %) un dzērienu ražošana (–8,2 %).

Savukārt, ražošanas apjoma pieaugums 2020. gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, bija poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 6,8 % un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā. Ievērojami pieaugot produkcijas izlaidei 2020. gada 4. ceturksnī, kāpumu 2020. gadā uzrādīja pēc īpatsvara lielākā apstrādes rūpniecības nozare – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošana – par 4,1 % un elektrisko iekārtu ražošana – par 5,7 %.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Foto: Pexels.com/ attēlam ilustratīva nozīme

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.