Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Recepte: Biezpiena plātsmaize ar zemenēm un rabarberiem

Lai gan termometra stabiņš ārā rādīja 30 grādu, vēlme baudīt gardu plātsmaizi bija tik liela, ka cepeškrāsni tomēr ieslēdzu. Arī tāpēc, ka biezpiens jau bija iegādāts, rabarberu kāti nomizoti, sagriezti un ar cukuru pārkaisīti, arī zemenes bija. Izmantoju klasisku šāda garduma recepti, mazliet gan šo to pamainot. Sastāvdaļu daudz, taču darbs veicās raiti.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vispirms pagatavoju plātsmaizes pamatni. Bļodā samīcīju visas tam paredzētās sastāvdaļas stingrā mīklā. Tad uz cepamā papīra, kas atbilstošs izmantojamās veidnes izmēriem – tā man šoreiz bija 30 x 23 centimetri -, mīklas taisnstūri izveltnēju tik lielu, lai no tās varētu izveidot arī apmalītes. Ar visu cepamo papīru ieklāju mīklu veidnē un ievietoju ledusskapī.

Saberžot kopā sviestu, cukuru, miltus un vaniļas cukuru, pagatavoju drumstalas un līdz pārkaisīšanai arī vēl ievietoju ledusskapī.

Krēmveida biezpienu, skābo krējumu un olas samaisīju viendabīgā masā, pēc tam pievienoju arī kondensēto pienu ar cukuru un vaniļas cukuru.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Noskaloju un apsusināju zemenes, noņēmu tām zaļās kauslapiņas, lielākās ogas sagriezu vairākās daļās. Rabarberi jānomizo un jāsagriež gabaliņos. Kad rabarberu sezona jau beigusies, pīrāgu cepšanai varam izmantot arī, piemēram, ūdenī ledusskapī uzglabātos – vienmēr kādu burciņu tādu skābo kātu cenšos līdz Jāņiem sagatavot. Ja nu tomēr rabarberu nav vai tie negaršo, garda šī plātsmaize izdosies arī tikai ar zemenēm vien.

Veidnē virs mīklas pamatnes izlīdzināju sagatavoto biezpiena pildījumu, pēc tam pamīšus izkārtoju virs tā gan zemenes, gan gabaliņos sagrieztos rabarberus. Visu pārkaisīju ar drumstalām un visbeidzot – arī ar vismaz ēdamkaroti brūnā cukura. Pannu ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā krāsnī un cepu apmēram stundu, līdz virskārta zeltaini brūna. Gardumu atstāju pannā atdzesēties, tikai tad sagriezu.

Sastāvdaļas:
mīklai – 100 gramu sviesta, 100 gramu skābā krējuma, 50 gramu cukura, šķipsniņa sāls, 230 – 250 gramu miltu, ½ tējkarotes sodas;
pildījumam – 600 gramu biezpiena, 200 gramu skābā krējuma, 300 gramu iebiezinātā piena ar cukuru, vaniļas cukurs garšai, 3 lielas olas; 400 gramu zemeņu, 2 – 3 rabarberu kāti;
drumstalām – 70 gramu sviesta, 70 gramu cukura, 100 gramu miltu, vaniļas cukurs garšai; cukurs pārkaisīšanai.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.