Reklāma

Citādākas receptes svētku galdam

Ziemassvētku laiks šogad sola daudz brīvdienu un nesteidzīgus prieka mirkļus kopā ar savējiem, tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni ir sagatavojuši divas Ziemassvētku laika ēdienu receptes. Šie ēdieni būs labs papildinājums svētku galdam, bet to gatavošanas process – laba kopīga ģimenes aktivitāte lieliem un maziem svētku svinētājiem!

Siera un augļu “eglīte”

Sastāvdaļas

dažādu šķirņu cietie sieri (Piemēram, Holandes siers, kazas siers, ar augļiem utml.)

zaļās un sarkanās vīnogas

1 kivi

1 karambola jeb zvaigznes auglis vai cits citi augļi

selerijas kāts

rozmarīns vai citi eglītes zariņiem līdzīgie zaļumi

Pagatavošana

  1. Sieru sagrieziet nelielos kubiņos.
  2. Augļus un selerijas kātu nomazgājiet;
  3. Kivi un karambolu sagrieziet šķēlēs (karambolas vietā var izmantot jebkuru citu augli izgriežot no tā zvaigznītes).
  4. Sieru un vīnogas trijstūra “eglītes” formā sakārtojiet uz dēlīša.
  5. No selerijas kāta izveidojiet “eglītes” stumbru un rotājiet “eglīti” ar kivi un karambolu.
  6. Eglītes virsotnē lieciet zvaigznes augļa šķēli un celiet ēdienu svētku galdā!

Piparkūku kēksa bumbiņas.

Foto: Viktorija Kožemjakina

Sastāvdaļas (12 kēksiņiem)

60 ml olīveļļas

1 ola

120 ml apelsīnu sulas

10 ml baltvīna etiķa

1/2 tējk. sodas

100 g brūnā cukura

200 g pilngraudu kviešu miltu

1 tējk. cepamā pulvera

šķipsniņa sāls

100 ml paniņu

1 ēdamk. piparkūku garšvielu

1/2 tējk. kanēļa

250 g krēmsiera

nedaudz piena masas samitrināšanai

150 g melnā šokolādes

cukura dekori rotāšanai

koka irbulīši bumbiņu glazēšanas procesam un servēšanai

Pagatavošana

  1. Sajauciet eļļu ar olu, pielejiet apelsīnu sulu, etiķi un sodu un visu samaisiet.
  2. Pievienojiet cukuru, miltus, cepamo pulveri, sāli un garšvielas un kārtīgi samaisiet.
  3. Pielejiet paniņas, samaisiet.
  4. Ielejiet masu ietaukotā cepšanas formā un aptuveni pusstundu cepiet to 170 grādu karstā cepeškrāsnī, gatavību pārbaudot ar kociņu. Atdzesējiet.
  5. Atdzesēto kēksu pa daļām sablendējiet – tā tiks iegūtas kēksa drupačas.
  6. Kēksa masu sajauciet kopā ar krēmsieru – masai pievienojiet arī nedaudz piena, lai iegūtu mīkstāku biskvīta konsistenci.
  7. No iegūtās masas izveidojiet bumbiņas, salieciet tās uz paplātes un ielieciet uz pusstundu saldētavā.
  8. Ūdens peldē izkausējiet šokolādi.
  9. Koka irbulīti iemērciet šokolādē, tad uzspraudiet uz šī irbulīša kēksa masas bumbiņu.
  10. Iemērciet bumbiņu karstajā šokolādē un ātri, kamēr šokolāde nav sacietējusi, apberiet to ar dekoriem. Bumbiņas var pasniegt gan atstātas uz irbulīšiem, gan bez tiem.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.