Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Alūksnietes Brigitas “Ķēķa stāsti”. Gardas receptes brīvdienām

Ar malto gaļu pildīti kabaču “gredzeni”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sastāvdaļas: 1 vidēja lieluma kabacītis, 200 – 350 gramu maltās gaļas, milti, sāls, pipari, augu eļļa; panējumam – 2 olas, 3 ēdamkarotes piena, sāls, pipari un citas garšvielas.

Kabaci noskaloju, nomizoju un sagriezu apmēram pusotru centimetru biezās ripiņās. Katrai izdobu vidiņu, lai veidojas gredzeni. Virtuves dēlīti pārklāju ar pārtikas plēvīti un uz tā izvietoju izveidotos kabaču gredzenus. Tos piepildīju ar malto gaļu, kam tiku piemaisījusi tikai garšvielas.

Olas, sāli, piparus un garšvielas, kā arī divu kafijas krējuma mazo trauciņu saturu piena vietā ar dakšiņu sakūlu. Pildītos kabačus vispirms apviļāju miltos, pēc tam iemērcu sakultajās olās. Tad tos apcepu pannā ar augu eļļu no abām pusēm zeltaini brūnus un zem vāka uz lēnas uguns vēl sautēju gatavus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Puķkāpostu un ķiploku mērce

Sastāvdaļas:

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

1 vai 2 nelieli puķkāposti, 2 – 3 ķiploka daiviņas, 200 – 400 mililitru saldā krējuma, sāls, ūdens.

Samērā rets “viesis” mūsu ēdienkartē ir ziedkāposti jeb puķkāposti. Vienu skaistuli biju iegādājusies un izmantoju, lai to pagatavotu šādi. To tad varam baudīt gan ar rīsiem vai makaroniem, gan pat ar kartupeļiem vai sarkanajām pupiņām.

Puķkāpostu noskaloju, sadalīju un liku vārīties verdošā pasālītā ūdenī. Pēc 10 – 15 minūtēm tas bija gatavs. Nokāsu ūdeni, liku rozetītes pannā, pievienoju ķiplokus, aplēju ar saldo krējumu un maisot karsēju kopš uzvārīšanās kādas piecas desmit minūtes. Ja nu ir vēlme, varam pievienot mazliet rīvēta siera, ko šoreiz gan neizdarīju.

Kārtainās mīklas “konfektes” ar ķiršiem un marcipānu

Sastāvdaļas: 6 gatavās kārtainās bezrauga mīklas plāksnes, 24 ķirši bez kauliņiem, marcipāna masa, pūdercukurs.

Saldēto bezrauga mīklu atlaidināju. Tikmēr noskaloju saldos tumšos ķiršus un izņēmu tiem kauliņus. Ideālā variantā šeit būtu izmantojami rumā izturēti ķirši. Tad šādas “konfektes” varētu būt pat kā kāzu dienas vai jubilejas cienasts – ērti transportējama un viegli paņemama saldā mazā uzkoda. Tomēr šoreiz iztiku bez “piešprices”. Lielisku aromātu šim gardumam piešķīra Skrīveru marcipāna masa, ko vēl biju pataupījusi ledusskapī pēc kāda sestdienas tirdziņa.

Atlaidinātās mīklas plāksnītes izveltnēju un katru sagriezu četrās iegarenās daļās. Katru ķirsi savukārt aptinu ar plānu marcipāna masas strēmelīti. Uz mīklas tad liku ogu ar marcipānu un satinu rullītī, bet galus savirpināju kā konfektes papīriņa galus. Izveidotās “konfektes” izvietoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un cepu līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā krāsnī vismaz 15 minūtes. Gatavos 24 gardumus atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru.

Kabaču un zemeņu ievārījums ar citroniem

Sastāvdaļas: 500 gramu kabaču, 500 gramu zemeņu, 1,5 kilogrami cukura, 1 citrons.

Kabači lieliski sader kopā arī ar ogām un citroniem, piemēram, varam izvārīt gardu, tiesa gan, pēc šīs receptes, arī saldu ievārījumu. Tā kā te norādīto sastāvdaļu daudzumu ņēmu divreiz vairāk, kopumā piepildīju burciņas vismaz divu litru tilpumā.

Labāk izvēlēties jaunus un mazus kabačus. Tos nomizoju un sagriezu. Pārkaisīju tiem trešdaļu paredzētā cukura daudzuma un apslacīju ar citrona sulu.

Zemenes noskaloju sietā, atbrīvoju no zaļajām kauslapiņām un arī ogām pārkaisīju trešdaļu no paredzētā cukura daudzuma. Atstāju vismaz četras stundas atsuloties.

Izdalījušos sulu no abām bļodām salēju katlā, piekaisīju atlikušo cukuru un uzvārīju. Pievienoju sīrupam zemenes un pavārīju piecas minūtes, noņemot putas. Tad atstāju atdzist un vārīšanu atkārtoju. Trešajā reizē atkal ogas uzvārīju, pievienoju arī kabačus un vārīju visu piecas minūtes. Ievārījumu salēju nelielās burciņās. Receptē, pēc kuras vadījos, bija ieteikts sausās sterilizētās burciņās salieto ievārījumu aizvākot tikai atdzesētu, jo tvaiks, kondensējoties burciņas iekšpusē uz vāciņa, varot kļūt par gatavā produkta pelējuma cēloni. Tā arī darīju. Tumšā un vēsā vietā jau tāpat jāglabā.

Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.