Kakao ir mūžzaļš tropu koks ar sīkiem, iesārtiem ziediem un gareniem augļiem, kuru sēklas ir kakao pupiņas.
Kakao ir mūžzaļš tropu koks ar sīkiem, iesārtiem ziediem un gareniem augļiem, kuru sēklas ir kakao pupiņas. Kopš tās lieto pārtikā, kulināri ieguvuši brīnišķīgu piedevu saldēdieniem, kūkām un cepumiem. Kakao pupiņas joprojām ir uzturzinātnieku izpētes objekts. Jaunākie atklājumi liecina, ka šokolāde, kas ir kakao izstrādājums, satur antioksidantus, kā arī vielas, kas cilvēka organismā piedalās laba garastāvokļa hormonu sintēzē. Tātad to varētu saukt arī par sava veida dopingu. Piedāvājam kulinārijas izstrādājumu, kam kakao uzlabo ne tikai garšu, bet arī izskatu.
Marmora kēkss
Marmora kēksa pagatavošanai nepieciešams 400 gramu miltu, piecas olas, divas glāzes cukura, divas glāzes skāba krējuma, pusglāze kakao, divas tējkarotes pārtikas sodas un tējkarote citronskābes.
1. Cepšanai ņem formu, kam vidū caurums. Tāda kēksam nodrošina vienmērīgu izcepšanos. To ietauko un izkaisa ar miltiem.
2. Lielākā traukā iesit olas un pievieno cukuru.
3. Kuļ, līdz maisījums nedaudz uzšūmējies un cukurs izkusis.
4. Pievieno krējumu un samaisa.
5. Klāt pieber kopā samaisītu sodu un citronskābi. Kuļ, kamēr masa uzšūmējusies, un vismaz par trešdaļu palielinājies tilpums.
6. Pievieno miltus un maisa, līdz masa kļuvusi viendabīga.
7. Aptuveni divas trešdaļas masas ielej cepamajā formā.
8. Atlikušajai masai pievieno kakao un rūpīgi izmaisa.
9. Masu ar kakao liek virsū formā esošajai. Ar dakšiņu brūno masu riņķveidā iecilā gaišajā.
10. Cep vidējā karstumā 30 līdz 40 minūtes. Gatavību pārbauda ar sausu skaliņu. Ja masa nelīp, kekss ir gatavs.
11. Lai, izņemot no formas, neizdruptu piecepies kēkss, gar formas sāniem “nobrauc” ar nazi.
12. Kēksam ļauj atdzist un, uzmanīgi apvēršot, liek uz šķīvja. Vieglāk griežams, ja atdzisis pavisam.