Par spīti dažādiem uzskatiem, kuru dēļ daudzi pievērsušies veģetārismam, dietologi tomēr neiesaka pilnībā atteikties no gaļas produktiem.
Par spīti dažādiem uzskatiem, kuru dēļ daudzi pievērsušies veģetārismam, dietologi tomēr neiesaka pilnībā atteikties no gaļas produktiem. Gaļa satur daudz vērtīgu vielu, ko graudaugu ēdieni pilnībā nevar aizstāt. Liesā gaļā ir daudz dzelzs, kas nepieciešama hemoglobīna veidošanai asinīs, B grupas un PP vitamīnu.
Mazkaloriju produktu cienītājiem uzturā ieteicama liesa jaunlopa gaļa. Tās 100 grami satur aptuveni 90 kilokalorijas, vidēji trekna liellopa gaļa – 187, vistas gaļa – vidēji 241, vidēji trekna cūkgaļa – 355, savukārt trekna cūkgaļa – 489 kilokalorijas.
Teļa gaļas tīteņi ar plūmēm svētku pusdienām
Astoņiem vai deviņiem tītenīšiem (porcija četriem cilvēkiem) nepieciešams aptuveni 400 gramu (vienlaidus gabalā) teļa gaļas, pusglāze vai nedaudz vairāk sarkanvīna, žāvētas plūmes, sāls, garšvielas ceptai liellopu gaļai.
1. Plūmes trauciņā aplej ar vīnu un ļauj tam iesūkties. To vislabāk izdarīt jau iepriekšējā vakarā.
2. Gaļu šķērseniski šķiedrām sagriež un ar gaļas āmuru izdauza pēc iespējas plānākās šķēlēs.
3. Katrai šķēlei uzkaisa sāli un garšvielas. Garšvielu maisījumu ikviena saimniece var pagatavot pati, kafijas dzirnaviņās samaļot kopā smaržīgos un melnos piparus, lauru lapas, koriandru, pierīvējot muskatriekstu un pieberot klāt sasmalcinātas žāvētas dilles.
4. Gaļā ietinot vīnā izmērcētas plūmes, veido rullīšus. Lai cepot nevērtos vaļā, katru trīs kārtās notin ar diegu.
5. Gaļas tītenīšus nelielā eļļas daudzumā apcep brūnus, uzliek uz šķīvja un nedaudz atdzesē.
6. Padzisušiem noņem diegus un liek sautēties vīnā, kurā mērcētas plūmes. Lai šķidrums līdz pusei apsmeltu tīteņus, pielej nedaudz ūdens un pēc garšas pieber sāli.
7. Gatavus liek šķīvī. Piedevās pasniedz vārītus kartupeļus, ko pārlej ar vīna mērci, dārzeņus vai to salātus. Dekorē ar zaļumiem. Pasniedz ar sarkanvīnu (ieteicamā temperatūra – 16 līdz 18 grādi).