Svētdiena, 21. decembris
Toms, Tomass, Saulcerīte
weather-icon
+5° C, vējš 2.24 m/s, R-ZR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Smarža vairo mājīgumu

Kad iestājies drēgnais rudens un vakari kļūvuši gari un tumši, patīkami uzturēties siltā virtuvē, malkot kumelīšu tēju piekost arī pašceptu maizīti.

Kad iestājies drēgnais rudens un vakari kļūvuši gari un tumši, patīkami uzturēties siltā virtuvē, malkot kumelīšu tēju piekost arī pašceptu maizīti. To smarža vien vairo mājīgumu. Lai katrā nedēļas nogalē mājā vai dzīvoklī smaržotu pēc tikko ceptiem pīrādziņiem, šodienas steidzīgajā ritmā var tikai sapņot. Laimējies tiem, kam mājas soli palīdz īsināt gādīgas omītes. Bet varbūt tomēr reizi pa reizei var atlicināt brīdi un palutināt ģimeni. Piedāvājam vienu no variantiem – kārtainās rauga mīklas maizītes.
Kārtainās rauga mīklas maizītes
Porcijai (iznāk aptuveni 30 maizīšu), vajag 700 līdz 800 gramu miltu, 50 gramu (puspaciņa) rauga, puslitru piena, 200 gramus sviesta vai margarīna, trešdaļu tējkarotes sāls, trīs tējkarotes cukura mīklai un cukurs apbārstīšanai, trīs olas (viena mīklai un divas apsmērēšanai).
1. Sadrupina raugu. Lai to vieglāk izšķīdinātu, klāt ber sāli, mīklai domāto cukuru un pielej nedaudz piena.
2. Pirms mīklas gatavošanas visi produkti jāpatur ledusskapī, jo, veidojot kārtaino mīklu, tiem jābūt vēsiem. Labi, ja arī virtuve ir vēsa. Siltā telpā mīkla jācenšas samīcīt ātri. Ņem 600 gramu miltu, iesit tajos olu, pievieno sagatavoto rauga šķīdumu un, pamazām pielejot pienu, sajauc viendabīgu masu. Pēc vajadzības pievieno daļu atlikušo miltu. Jārēķinās, ka milti būs nepieciešami arī mīklas rullēšanai.
3. Rullēšanai ņem paplāti, ko nokaisa ar miltiem. Lai mīkla neliptu pie ruļļa, arī to apkaisa ar miltiem. Mīklas bumbu uz paplātes veltnē taisnstūra formā tā, lai veidotos pusotru līdz divus centimetrus bieza plātne.
4. Divas trešdaļas mīklas plātnes nosedz ar sviestu, ko, tikko no ledusskapja izņemtu, griež plānās sķēlēs. Lai vēlāk rullējot sviests nesprauktos laukā, to liek, atstājot mīklas plātnes malas nenoklātas aptuveni centimetra platumā.
5. Mīklas plātnes neapklāto trešdaļu pārloka pāri tā, lai tas būtu trīskārtu klājumam pa vidu. Izveidoto plātni vēlreiz rullē un trīskārtīgi saloka. Liek uz plēves vai pergamenta un uz15 minūtēm ievieto ledusskapī.
6. Kamēr mīkla nostāvas, ar cepamo papīru izklāj pannas.
7. Pēc 15 minūtēm mīklu atkal rullē garenvirzienā, saloka un uz tikpat ilgu laiku ievieto ledusskapī. Darbību atkārto, līdz mīklas plātne ar sviestu ir rullēta četras reizes. Vietās, kur izspraucies sviests, iekaisa miltus.
8. Piekto reizi rullējot, mīklas plātni sadala trijās daļās. Vienu atstāj uz paplātes, bet divas ievieto atpakaļ ledusskapī.
10. Pannu ar maizītēm uzrūgšanai liek vēsumā uz aptuveni divām stundām. Rūgšanas laiks var būt īsāks vai garāks atkarībā no telpas temperatūras.
11. Kad maizītes uzrūgušas, sakuļ atlikušās olas un tās apsmērē. Katrai maizītei uzber nepilnu tējkaroti cukura.
12. Cep mērenā karstumā, līdz maizītes ir zeltaini brūnas. Cepas samērā ātri, tāpēc ir jāuzrauga, lai neapdeg. Nedaudz atdzisušas, kārto uz šķīvja un pasniedz.
Lai izdodas un labi garšo!

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri