Grilēšanas sezonai sākoties, kāri cepām desas, gatavos šašlikus, kā arī atsvaidzinājām zināšanas par marinādes gatavošanu un dažādiem grila ēdieniem.
Grilēšanas sezonai sākoties, kāri cepām desas, gatavos šašlikus, kā arī atsvaidzinājām zināšanas par marinādes gatavošanu un dažādiem grila ēdieniem.
– Cūkgaļa (fileja, ribiņas, krūtiņa, sķinķis, bekons)
Cepot iesmu pēc iespējas mazāk vajadzētu grozīt un gaļu pēc iespējas vairāk pārsmērēt ar mērci vai eļļu grilētiem ēdieniem. Cūkgaļa vienmēr ir jāizcep gatava. Marinēšanai der visdažādākās garšas – no maigas ar zaļumiem līdz pikantai ar asiem pipariem un ķiplokiem.
– Liellopu gaļa
Liellopu gaļas marinādei nepieciešams pievienot klāt vīna etiķi, citrona sulu vai vīnu un nedaudz cukura. Jāuzmanās nepārdurt ar dakšu gaļas virskārtu, lai neiztek sula. Liellopu un teļa gaļu vēlams nepārcept, lai iekšpuse būtu viegli sārta. Sāli pievieno tikai pirms cepšanas.
– Aitas, jēra gaļa
Jēra gaļa ir ļoti aromātiska, tādēļ grilējot pietiek tikai ar sāli, pipariem un nedaudz citrona sulas. Gaļu var iemarinēt vīna etiķa un olīveļļas maisījumā vai eļļas un “Santa Maria” tzatziki garšvielu maisījumā.
– Putnu gaļa (krūtiņa, spārniņi, šķiņķīši, kājas)
Putnu gaļu labāk izvēlēties nesasaldētu. Ja grilē veselu putnu, to pārsmērē ar krējumu, lai veidojas brūna garoziņa. Marinēšanai der jebkura garša.
– Zivis
Zivi ar izteiktu smaržu apslaka ar citronu sulu. Izķīdātu noskalo, lai būtu pavisam tīra. Zivij pievienot sāli vēlams 15 minūtes pirms cepšanas, lai nepaliek mīksta un “neizjūk”.
Dārzeņi
Vislabākie grilēšanai – baklažāni, cukīnī, kabači, sēnes, paprika, tomāti. Kartupeļi un burkāni pirms grilēšanas jāapvāra. Dārzeņus var marinēt un cepot pārsmērēt ar glazūrām vai “Santa Maria” ķiploku eļļu grilētiem ēdieniem.