Sestdiena, 27. decembris
Elmārs, Inita, Helmārs
weather-icon
+1° C, vējš 1.79 m/s, Z-ZA vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Konkurss dod iespēju vērtēt skābbarību

Konkursā līdz gada beigām var pieteikties zemnieku saimniecības, kas sagatavojušas ne mazāk kā 50 tonnas skābbarības. Tā mērķis ir dot iespēju novērtēt barības kvalitāti un uzlabot to, lai varētu sabalansēt barības devu.

Konkursā līdz gada beigām var pieteikties zemnieku saimniecības, kas sagatavojušas ne mazāk kā 50 tonnas skābbarības. Tā mērķis ir dot iespēju novērtēt barības kvalitāti un uzlabot to, lai varētu sabalansēt barības devu.
“Mūsu rajona zemnieku saimniecībās pārsvarā gatavo zāles skābbarību vai skābsienu, un tikai nedaudz ir kukurūzas skābbarības. Konkursā var piedalīties arī kooperatīvi un statūtsabiedrības, nododot vairākus skābbarības paraugus no skābbarības, kas gatavota pēc jebkuras tehnoloģijas ar vai bez piedevām. Paraugus analizēs Latvijas Lauksaimniecības universitātes Agroķīmisko analīžu laboratorijā. Ar nolikumu var iepazīties konsultāciju birojā, kur var saņemt pieteikuma anketu,” informē Alūksnes Lauksaimniecības konsultāciju biroja lopkopības speciāliste Anita Rozenberga.
Pagājušajā gadā Jaunannas pagasta zemnieku saimniecībā “Jaunsvari” gatavotā skābbarība konkursā ieguva trešo vietu. Tomēr pagaidām saimniecības nav interesējušās par dalību tajā. A.Rozenberga atzīst, ka skābbarības parauga analīzes cena – 15 līdz 20 lati un vēl pieci lati par tās noņemšanu un nogādi laboratorijā – ir summa, ko nevēlas maksāt. “Lai arī izmaksas ir augstas, iesaku tomēr analizēt sagatavoto lopbarību. Sevišķi vajadzīgs tas ir saimniecībās, kur ir augstražīgas govis. Nezinot barības kvalitātes rādītājus, nav iespējams sabalansēt dienas devu,” komentē A.Rozenberga. Viņa atzīst, ka pārsvarā rajonā gatavo labu skābbarību, tāpēc būtu žēl, ja neviens nepieteiktos konkursā. Lai popularizētu labāko pieredzi, nākamā gada februārī zemnieki tiksies skābbarības konkursa noslēguma pasākumā.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri