Sestdiena, 27. decembris
Elmārs, Inita, Helmārs
weather-icon
+2° C, vējš 2.68 m/s, R-ZR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Konfektēs atrod tārpus

Laikraksta “Alūksnes Ziņas” birojā pircējs atnesa šokolādes konfektes “Vinnijs”, kurās atradis tārpus.

Laikraksta “Alūksnes Ziņas” birojā pircējs atnesa šokolādes konfektes “Vinnijs”, kurās atradis tārpus. Kopā ar Pārtikas un veterinārā dienesta Alūksnes pārvaldes valsts pārtikas inspektori Lieni Dadzi pārbaudījām SIA “Alta S” 17.veikala Apes ielā, kur bija izdarīts pirkums, atlikušās šīs partijas konfektes.
“Pavadzīme liecina, ka SIA “Alta S” no “Unifeks” vairumtirdzniecības bāzes Valmierā saņēmusi tikai divus kilogramus šo konfekšu, kas bija pārdošanā Apes ielas veikalā no 30.maija. Tagad 750 gramus konfekšu “Vinnijs” norakstīja, bet pārējās ir pārdotas. “Laima” noteikusi derīguma termiņu līdz 26.novembrim, tātad pārdevējai nevar pārmest. Lūdzu preces piegādātājiem izmeklēt šo gadījumu un informēt par rezultātiem,” stāsta L.Dadze.
Viņa atzīst, ka pirmo reizi konstatē, ka konfektēs ir tārpi. Šokolādes batoniņi “Vinnijs” ir ar sasmalcinātiem zemesriekstiem. Pārtikas un veterinārā dienesta Alūksnes pārvaldes priekšnieka vietniece Daina Stakovska norāda, ka nesen sanāksmē galvaspilsētā informēta par “Karūnas” šokolādes izstrādājumiem, kuru riekstu pildījumā var būt tārpi.
“Acīmredzot parazītu kāpuru oliņas ir iedētas riekstos, kas vasarā siltā laikā attīstās un izgrauž konfektes. Tas ir konstatēts vairākās Latvijas vietās, bet tikai “Karūnas” izstrādājumos, kur liek veselus lazdu riekstus. Līdz šim mūsu rajonā nebija atrastas bojātas konfektes,” komentē D.Stakovska. Viņa pieļauj, ka riekstus termiski neapstrādā. Varbūt tikai viegli apgrauzdē, tāpēc ražotājiem ir jādomā par saldumu ražošanas tehnoloģijas uzlabošanu. “Viņiem ir jāgarantē konfekšu kvalitāte to derīguma termiņa laikā. Savukārt uzglabātājam vairumtirdzniecības bāzē un tirgotājiem veikalos ir jānodrošina atbilstoši apstākļi. Temperatūra nedrīkst būt augstāka par plus 18 grādiem, bet konfektē iekūņojies tārps attīstīsies arī zemāka temperatūrā. Vasaras siltums, protams, var veicināt procesu,” atzīst speciāliste. Tātad jābūt uzmanīgiem, iegādājoties šokolādes izstrādājumus ar riekstiem.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri